Майже у всіх учасників дослідження зменшився артеріальний тиск.
Японські вчені провели експеримент, під час якого попросили майже 500 людей різного віку, чоловіків та жінок, пити багато томатного соку.
Сік за умовами був несолоним, а учасники експерименту вели щоденники, в які записували, скільки соку випили за день та всі зміни стану свого здоров’я.
Через чотири тижні вчені вивчили щоденники учасників дослідження, а також перевірили стан їхнього здоров’я. У 94% добровольців, які мали діагноз гіпертонія або передгіпертонія, було відзначено зниження рівня артеріального тиску. У половини учасників знизився рівень холестерину у крові.
Як вважають фахівці, цей оздоровчий ефект пов’язаний із високим вмістом лікпопіну – каротиноїдного пігменту, який є сильним антиоксидантом. Раніше інші дослідження показували, що дія лікопіну посилюється за рахунок вмісту в помідорах вітамінів: А, Е, С. Тоді вчені прийшли до висновку, що найефективніше вживати цілісні томати, томатну пасту або сік.