Дослідження показують, що обмеження спілкування підлітків в соціальних мережах може покращити їх сон

Дослідження вчених Квінслендського університету показали, що дуже часте використання соціальних мереж підлітками призводить до проблемам зі сном. Робота опублікована в Journal of Adolescence.

Доцент Асад Хан зі Школи здоров’я та реабілітації UQ проаналізував відповіді 212 613 підлітків із 40 країн Європи та Північної Америки в опитуванні «Поведінка дітей шкільного віку щодо здоров’я» у 2017–2018 роках. При цьому він шукав взаємозв’язок між проблемним використанням соціальних мереж і труднощами зі сном підлітків віком від 11 до 15 років. Виявилось, що часте користування соціальними мережами може спровокувати пізнє засипання, скорочення тривалості сна та погіршення його якості. Причому більш уразливими виявилися дівчатка. Дослідження показують, що обмеження спілкування у соціальних мережах може покращити сон підлітків.

Проблемне використання – це ситуації, коли час, проведений у соціальних мережах, починає заважати іншим сферам життя та викликає емоційне та когнітивне збудження, яке заважає природному процесу засинання.

«Соціальні медіа дають багато переваг, у тому числі надають людині відмінні способи спілкування з іншими людьми різного походження та культури, а також дають можливість обмінюватися ідеями та досвідом. Однак, якщо захоплення інтернет-спілкуванням погіршує сон, воно може мати негативні наслідки для психічного здоров’я», — сказав доктор Хан.

Щоб забезпечити хороший відпочинок, необхідно створити сприятливе середовище, встановити послідовний розпорядок підготовки до сну, обмежити доступ до гаджетів безпосередньо перед сном та вночі.

 

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також