Будьте обережні: в Запоріжжі виявлені нові випадки хвороби Лайма

За даними Запорізького обласного ЦКПХ, У Запоріжжі у період з 26 липня по 2 серпня виявлено 6 хворих на хворобу Лайма — захворювання, яке передається через укуси кліщів. Друга її назва — кліщовий бореліоз. Збудник — бактерія Borrelia burgdorferi. Якщо хворобу Лайма не діагностувати та не лікувати вчасно, вона може призвести до серйозних наслідків для здоров’я.

Більшість випадків фіксують у сезон активності кліщив — із травня до листопада. При цьому лише третина людей здатні пригадати, що їх кусав кліщ. Інкубаційний період — від 1 до 45 днів (у середньому — 7-14 днів). Сприйнятливість до захворювання висока.

Симптоми хвороби Лайма можуть варіюватися в залежності від стадії захворювання.

  1. Початкова стадія (ранній локалізований бореліоз). Один з перших симптомів — червоний висип, що розширюється, часто він має блідий центр. Висипка зазвичай з’являється на місці укусу кліща через 3-30 днів після інфікування. У хворого можуть виникати грипоподібні симптоми:лихоманка, головний біль, втома, м’язові та суглобові болі. Без лікування висип з чіткими краями зберігається 14-21 день. Третина людей після цього одужують. У інших хвороба переходить на іншу ступінь.
  2. Друга стадія (ранній дисемінований бореліоз). Через 3–10 тижнів після укусу кліща висип розповсюджується на різні частини тіла. Долучаються неврологічні симптоми (менінгіт, параліч обличчя, невропатія) та проблеми з судцем (порушення серцевого ритму, міокардит).
  3. Третя стадія (пізній дисемінований бореліоз). Виникає через місяці або й роки після зараження. У хворого діагностується або виражені хронічні патології кістково-м’язової системи (артрит колінних то/або тазостегнових суглобів), або неврологічні порушення (енцефалопатії, когнітивні розлади, полінейропатія тощо).

Найкращий спосіб уникнути хвороби Лайма — це профілактика укусів кліщів. Як вберегтися укусів, читайте тут. Профілактичного щеплення не існує. Якщо ви помітили симптоми, які можуть свідчити про хворобу Лайма, негайно зверніться до лікаря.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також