Вчені знайшли у темному шоколаді речовину, що уповільнює старіння

Науковці Королівського коледжу Лондона (King’s College London) виявили, що теобромін — ключова речовина в какао — здатен уповільнювати біологічне старіння людини. Про це свідчать результати дослідження, опубліковані в журналі Aging.

Щоб виявити вплив теоброміну на біологічний вік вчені залучили дані:

  • 509 осіб з реєстру близнюків TwinsUK,
  • 1160 осіб з німецького реєстру KORA.

У цих людей вимірювали рівень теоброміну в плазмі крові та порівнювали його з двома незалежними маркерами біологічного віку:
1) епігенетичними годинниками — хімічними змінами в ДНК, які допомагають оцінити, як швидко людина старіє;
2) довжиною теломер — захисних ковпачків на кінцях хромосом. Коротші теломери пов’язані зі старінням та віковими захворюваннями.

З’ясувалося, що учасники, у яких фіксувався вищий рівень теоброміну у крові, мали біологічний вік нижчий, ніж фактичний, тобто їхній організм на клітинному рівні виглядав молодшим.

Важливо: зниження біологічного віку відмічалось лише при збільшенні кількості теоброміну, тоді як інші сполуки какао та кави такого ефекту не продемонстрували.

«Це перше дослідження, яке демонструє зв’язок між теоброміном і епігенетичним віком у людей. Ми не говоримо, що треба їсти більше шоколаду, але це відкриває шлях до розуміння, як звичайні продукти можуть впливати на довголіття», — пояснила професорка Джордана Белл, старший автор роботи.

Потрібно пам’ятати, що темний шоколад, крім теоброміну, також містить цукор та жири, тому сильно збільшувати його споживання не варто. Але невелика кількість якісного темного шоколаду (70% какао і вище) може бути не тільки смачним, але потенційно корисним доповненням до здорового способу життя.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також