Обращение запорожских медиков к согражданам

Независимый первичный профсоюз работников скорой медпомощи Запорожья распространил среди СМИ заявление, в котором жестко раскритиковал планируемую Минздравом реформу скорой медпомощи.

Работники скорой уже высказывали свои обоснованные опасения в том, что использование американского принципа оказания скорой помощи в сегодняшней Украине пока преждевременно. Так, сейчас бригада скорой выезжает на место происшествия или к пациенту и уже на месте врач начинает оказывать неотложную помощь больному. Как утверждают профсоюзы, сейчас предлагается изменить этот принцип на американский манер. А именно: вместо врачей на скорых будут работать парамедики, которые будут оперативно доставлять пациентов в лечебные заведения, где ими уже будут заниматься врачи. Работники скорых говорят, что в нынешних украинских реалиях — разбитые дороги, не всегда новые скорые — «парамедики» не всегда будут успевать довозить до больниц больных, особенно «тяжелых» пациентов.

Запорожские медики обращаются к гражданам Украины:

ЗВЕРНЕННЯ ДО ГРОМАДСЬКОСТІ

Пані Супрун остаточно вирішила знищити службу швидкої медичної допомоги!!!
31.01.2017 року, відбулася закрита нарада в.о. міністра охорони здоровʼя Уляни Супрун з головними лікарями служби швидкої медичної допомоги України. Пані Супрун повідомила головним лікарям «швидкої» про остаточну реорганізацію служби швидкої медичної допомоги, замість якої запрацює американська система: швидка парамедична допомога. Шановна пані не реагувала на вагомі аргументи керівників «швидкої» про те, що дана реформа призведе до винищення народу України, оскільки на теперішній час система екстреної швидкої допомоги в Україні – це єдина доступна, дієва та безоплатна система медичної допомоги (наскільки це можливо в умовах недостатнього фінансування), по схемі: лікар або фельдшер до пацієнта.
При:

• відсутності лікарень з відділеннями невідкладних станів;
• повній розрусі лікарень взагалі (особливо в сільській місцевості);
• відсутності доріг по країні;
• зношеному санітарному транспорті (приблизно 50-60%);
• неукомплектованості бригад ШМД (згідно Закону України «Про екстрену медичну допомогу»), а саме:
• лікарські: лікар, фельдшер, медична сестра, водій.
• фельдшерські: фельдшер, медична сестра, водій
по факту:
• лікарські: лікар, санітар, водій (до 70-80%);
• фельдшерські: фельдшер, водій;
• дуже тяжких умовах праці та особливий характер праці (робота на транспорті, з інфікованими хворими, криміналом тощо),
служба екстреної медичної допомоги продовжує надавати кваліфіковану медичну допомогу на догоспітальному етапі.

Незважаючи на наведені вище проблеми служби в наданні екстреної медичної допомоги, пропозиція МОЗ України щодо заміни лікарів та фельдшерів на якихось недолугих парамедиків (префікс «пара» — латиною «біля», «навколо») не просто недоцільна, а навіть злочинна. Без кваліфікованої медичної допомоги пацієнт в тяжкому стані під наглядом (!) парамедика (реформа МОЗУ) по бездоріжжю до лікарні на відстані в десятки (іноді біля сотні) кілометрів просто не доїде живим!!! Екстрену медичну допомогу хворим та постраждалим громадянам нашої бідної, змученої війною, розрухою, корупцією України, необхідно надавати на місці виклику та під час транспортування!

В Україні наразі абсолютно відсутня система невідкладної допомоги – допомоги пацієнтам, стан яких не загрожує життю, але потребує лікування вдома чи в стаціонарі, корекції лікування, нагляду за перебігом хвороби. Якщо у великих містах пародія на невідкладну допомогу ще якось існує, то в містечках, селищах та селах її немає і ця функція покладена на швидку допомогу. Органам місцевої влади треба організовувати первинну ланку медичної допомоги майже з нуля.

Згідно статистичних даних, величезний відсоток пацієнтів, що викликали швидку допомогу, відмовляється від запропонованої госпіталізації. І відмовляються не тому, що не потребують госпіталізації. Причина відмови – відсутність коштів на лікування, хабарництво, корупція в лікувальних закладах. В подальшому така ситуація призводить до інвалідності пацієнта, погіршення якості життя, хронічного перебігу хвороби.

При втіленні швидкої парамедичної допомоги, запропонованої пані Супрун (великим реформатором з диктаторськими нахилами), населення України зовсім втратить будь-яку можливість отримати кваліфіковану медичну допомогу, що надається лікарями та фельдшерами швидкої медичної допомоги.

Автор: Аксенова Мария

Зараз обговорюють

Читайте також