Дефіцит вітаміну D під час пандемії COVID-19: як це пов’язано з депресією

Пандемія коронавірусу внесла серйозні корективи у всі сфери нашого життя. Сьогодні медики констатують глобальну кризу психічного здоров’я – і пов’язують її із дефіцитом вітаміну D.

Вивчаючи симптоми депресії під час пандемії COVID-19, вчені помітили зв’язок між дефіцитом вітаміну D у сироватці крові та виникненням цього психічного розладу.

Справа в тому, що вітамін D відповідає за катаболізм «гормону щастя» – серотоніну, що регулює синтез «гормону сну» – мелатоніну, а значить, циркадні ритми – коливання інтенсивності біологічних процесів, зокрема сну та неспання, які задають ритм усіх життєво важливих процесів в організмі, тобто визначають самопочуття людини протягом дня та її працездатність.

Тим часом багатьом із нас внаслідок соціальної ізоляції через пандемію коронавірусу стало катастрофічно не вистачати «сонячного вітаміну», адже сьогодні ми недостатньо буваємо на сонці.

Вітамін гормон D впливає на роботу гена ферменту, що забезпечує біосинтез та розщеплення нейромедіаторів: адреналіну, норадреналіну, дофаміну, серотоніну та гамма-аміномасляної кислоти.

Недостатнє перебування на сонці порушує перехід вітаміну D в активну форму, внаслідок чого:

падають стресостійкість та уважність;
через скорочення вироблення серотоніну та дофаміну, відповідальних за формування позитивних емоцій, розвиваються депресивні стани.
Таким чином, сезонні розлади настрою, поява почуття пригніченості, безсоння та навіть збільшення маси тіла корелюють із дефіцитом вітаміну D.

Механізм виникнення депресії при дефіциті D-гормону немає остаточного наукового опису. Проте встановлено кілька напрямів дії «сонячного вітаміну», які дають підстави вважати його вплив на психічний стан людини цілком реальним.

Вітамін D активно задіяний у роботі центральної нервової системи. Зокрема, він бере участь у таких процесах, як:

нейроімуномодуляція – фізіологічна регуляція імунної функції за допомогою нейромедіаторів та нейроактивних пептидів;
регуляція нейротрофічних чинників мозку – білків, які грають особливу роль у дозріванні нейронів;
нейрозахист;
підтримки нейропластичності мозку – його здатності змінюватися під впливом досвіду, відновлювати втрачені зв’язки при ушкодженні тощо.

Також встановили, що рецептори вітаміну D мають клітини у різних зонах головного мозку, у тому числі в тих, які відповідають за планування, обробку та формування спогадів. При дефіциті вітаміну рецептори одержують недостатнє наповнення. І це неминуче позначається на синтезі нейромедіаторів, відповідальних за наш емоційний стан.

Отже, цілком імовірно, що брак вітаміну D запускає механізм розвитку депресій.

Важливою функцією вітаміну D є, як ми вже зазначали, участь у виробленні серотоніну – одного з основних нейромедіаторів, який ще називають «гормоном щастя та гарного настрою». Це додатковий аргумент на користь теорії зв’язку між дефіцитом вітаміну D та ризиком розвитку депресії.

Чим загрожує дефіцит вітаміну D під час пандемії COVID-19
Карантин, віддалена робота та домашнє затворництво посилюють дефіцит вітаміну D. В результаті ризик:

розвитку діабету 2-го типу;
зниження когнітивних функцій;
формування злоякісних новоутворень;
розвитку аутоімунних захворювань;
серцево-судинних захворювань;
виникнення та посилення остеопорозу
передчасної смерті.
Таким чином, в умовах недостатньої інсоляції організму під час пандемії коронавірусу найдієвіший спосіб попередити депресію та інші захворювання – збагатити раціон продуктами, що містять вітамін D, а також приймати спеціальні дієтичні добавки.

Автор: Аксенова Мария

Зараз обговорюють

Читайте також