5 причин полюбити авокадо
Авокадо – це не просто смачний, а дуже корисний плід. Через високу кількість корисних мононенасичених жирів, вітамінів та антиоксидантів його часто називають «зеленою оливкою».
Зміст:
Чим же корисний авокадо для здоров’я
Його вживання забезпечує:
- Зміцнення серця та судин. Авокадо містить мононенасичені жири, які знижують рівень «поганого» холестерину (LDL) і підвищують рівень «хорошого» (HDL). Це сприяє очищенню судин та зменшує ризик розвитку атеросклерозу, інфаркту та інсульту. До всього фрукт багатий на калій (більше, ніж у бананах!), який допомагає регулювати артеріальний тиск. Ще один складник — фолати. Вони підтримують серцево-судинну систему та запобігають запальним процесам.
- Покращення травлення та мікрофлори кишківника. Авокадо – джерело клітковини, яка стимулює роботу кишківника, сприяє регулярному випорожненню та допомагає позбутися токсинів. У 1 плоді міститься до 10 г клітковини – це майже половина добової норми! Крім того, авокадо сприяє росту корисних бактерій у кишківнику, що зміцнює імунітет і покращує засвоєння поживних речовин.
- Покращення здоров’я мозку та пам’яті. До всього авокадо зменшує ризик деменції та хвороби Альцгеймера та знижує рівень кортизолу (гормону стресу). Ці ефекти забезпечуються високим вмістом жирних кислот омега-3.
- Контроль ваги. Хоча авокадо досить калорійне (≈ 160 ккал на 100 г), жири та клітковина дають довге відчуття ситості, що зменшує бажання їсти солодке та покращує метаболізм.
- Здоровий стан шкіри. Фрукт містить велику кількість антиоксидантів, які уповільнюють старіння шкіри. До його складу також входять Вітамін E (запобігає зморшкам і захищає шкіру від сухості) вітамін C – сприяє виробленню колагену, Омега-3 (допомагає позбутися запалень і акне). Чудовий засіб для зволоження шкіри та волосся — олія авокадо.
- Здоров’я очей. Захист від ультрафіолету та вікової дегенерації сітківки відбувається внаслідок вмісту таких антиоксидантів як лютеїн та зеаксантин. Введення фрукта в раціон людей старшого віку допомагає запобігти катаракті та втраті зору.
- Зміцнення імунітету. Вітаміни A, C, E, B6 та антиоксиданти підвищують здатність імунної системи захистити організм від вірусів і бактерій, прискорюють загоєння ран, покращують стан людини після хвороб.
Особливості вживання
Авокадо можна додавати в салати, смузі, соуси (наприклад, гуакамоле) або їсти просто з ложки! Дуже корисні комбінації цього фрукта з помідорами (збільшується кількість антиоксидантів), яйцем (збільшується вміст білка), лимоном (покращується засвоєння вітамінів).
Хоча авокадо дуже корисне, деколи його вживання протипоказано або має бути обмежено. Особливо обережними мають бути люди із:
- алергією на латекс (може викликати перехресну реакцію);
- хронічними захворюваннями печінки (негативний вплив у таких випадках забезпечує високий вміст жирів);
- надлишком ваги. При наявності ожиріння в раціоні має бути не більше ½ плоду в день.
Для всіх інших людей авокадо – це ідеальний харчовий продукт, який забезпечує здоров’я та довголіття!