Целіакія в цифрах та фактах

16 травня – Міжнародний день поінформованості про целіакію – аутоімунне захворювання, при якому споживання глютену (білка, що міститься в пшениці, житі та ячмені) призводить до пошкодження тонкого кишечника. У людей з целіакією при вживанні глютена імунна система атакує власні тканини, що спричиняє запалення та пошкодження слизової оболонки кишечника.

А чи знаєте ви, що:

  • На це захворювання страждає близько 1% населення. У деяких країнах, таких як Фінляндія та Італія, показники вищі — 1,99% та 1,6% відповідно.
  • З цього числа близько 20% людей не знають про своє захворювання та не отримують офіційного діагнозу.
  • Целіакія проявляється більш ніж 200 різними симптомами, у тому числі – проблемами із шлунково-кишковим трактом, анеміэю, хронічною втомою та затримкою росту дітей.
  • Близько 60% дітей та 41% дорослих з діагнозом целіакії не мають виражених симптомів.
  • Люди з целіакією в 3 рази частіше хворіють на інші аутоімунні захворювання.
  • Близько 10-20% найближчих родичів (перший ступінь спорідненості) хворих також мають цю недугу чи її ознаки.
  • Ймовірність наявності целіакії у родичів другого ступеня становить близько 2,6%.

Для постановки діагнозу роблять аналізи крові на специфічні антитіла та біопсію тонкої кишки. Єдиний ефективний спосіб лікування – це довічна безглютенова дієта. Виключення глютена з раціону допомагає усунути симптоми хвороби та запобігти подальшому пошкодженню кишківника. Під забороною кондитерські вироби, пасти, крупи, деякі соуси та ряд інших продуктів. Замість них рекомендується споживати безглютенові альтернативи, такі як кукурудзяне, рисове, амарантове або гречане борошно, а також овочі, фрукти, м’ясо, рибу та молочні продукти.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також