Чим корисна обліпиха, та як правильно її вживати
Обліпиха – справжня вітамінна бомба, яка містить безліч корисних речовин. Велику цінність для організму має і чай або сироп з цієї ягоди, і обліпихова олія.
Зміст:
Корисні властивості
Вживанню ягід та продуктів обліпихи покращує:
- Імунітет. Зміцненню імунітету сприяє наявність вітаміну С (його в обліписі у 10 разів більше, ніж у лимоні), вітамінів А, Е, групи B та флавоноїдів.
- Серцево-судинну систему. Жирні кислоти омега-3, 6, 7 і 9 у складі обліпихи допомагають зміцнити судини, знизити рівень «поганого» холестерину (ЛПНЩ) та покращити кровообіг. Магній і калій нормалізують артеріальний тиск і серцевий ритм.
- Здоров’я шкіри, волосся та нігтів. Збереженню молодості шкіри сприяють вітамін Е та каротиноїди. Обліпихова олія загоює рани, тріщини, опіки, екземи та дерматити.
- Зір. Каротиноїди та вітамін А допомагають зміцнити сітківку ока, зняти втому очей та покращити гостроту зору.
- Сон та протидію стресу. Позитивний вплив на нервову систему має магній та вітаміни групи B.
Як правильно приймати
Як правильно приймати
Обліпиху приймають у вигляді чаю, соку, сиропу чи олії. Для приготування чаю візьміть:
- 2 ст. ложки свіжих або заморожених ягід,
- +/- 1 ст. ложка меду,
- 250 мл гарячої води (не окріп, а ~80°C).
Розімніть ягоди ложкою, залийте їх гарячою водою і настоюйте 10-15 хвилин, додайте мед до свого смаку. Для збільшення ефективності до чаю можна додати імбир (покращує імунітет), корицю (покращує кровообіг та роботу серця), м’яту (має заспокійливі властивості).
Корисним є й сік, вижатий зі свіжих ягід. Перед вживанням його розводять з водою в співвідношенні 1:1. Можна додати мед або лимон. Добова норма – 50–100 мл соку.
Щоб приготувати варення чи сироп до 500 г ягід додають 300 г цукру чи меду. Після закипання знижують температуру та проварюють суміш впродовж 5 хвилин. Зберігати в холодильнику. Приймати по 1-2 ложки, додаючи їх в чай або воду
Для покращення імунітету, роботи серця й шлунка використовують обліпихову олію. Її п’ють по 1 ст. ложці за 30 хвилин до їди або додають в каші, салати, смузі. При опіках, ранах, сухості шкіри олію наносять зовні. Роблять з неї також маски для волосся.
Не можна використовувати обліпиху при наявності алергії на ягоди, гастриту з підвищеною кислотністю, захворювань печінки та жовчного в гострій фазі, сечокам’яної хвороби, цукрового діабету, панкреатиту, гострого запалення сечового міхура.