Чим корисна обліпиха, та як правильно її вживати

Обліпиха – справжня вітамінна бомба, яка містить безліч корисних речовин. Велику цінність для організму має і чай або сироп з цієї ягоди, і обліпихова олія.

Корисні властивості

Вживанню ягід та продуктів обліпихи покращує:

  1. Імунітет. Зміцненню імунітету сприяє наявність вітаміну С (його в обліписі у 10 разів більше, ніж у лимоні), вітамінів А, Е, групи B та флавоноїдів.
  2. Серцево-судинну систему. Жирні кислоти омега-3, 6, 7 і 9 у складі обліпихи допомагають зміцнити судини, знизити рівень «поганого» холестерину (ЛПНЩ) та покращити кровообіг. Магній і калій нормалізують артеріальний тиск і серцевий ритм.
  3. Здоров’я шкіри, волосся та нігтів. Збереженню молодості шкіри сприяють вітамін Е та каротиноїди. Обліпихова олія загоює рани, тріщини, опіки, екземи та дерматити.
  4. Зір. Каротиноїди та вітамін А допомагають зміцнити сітківку ока, зняти втому очей та покращити гостроту зору.
  5. Сон та протидію стресу. Позитивний вплив на нервову систему має магній та вітаміни групи B.
    Як правильно приймати

Як правильно приймати

Обліпиху приймають у вигляді чаю, соку, сиропу чи олії. Для приготування чаю візьміть:

  • 2 ст. ложки свіжих або заморожених ягід,
  • +/- 1 ст. ложка меду,
  • 250 мл гарячої води (не окріп, а ~80°C).

Розімніть ягоди ложкою, залийте їх гарячою водою і настоюйте 10-15 хвилин, додайте мед до свого смаку. Для збільшення ефективності до чаю можна додати імбир (покращує імунітет), корицю (покращує кровообіг та роботу серця), м’яту (має заспокійливі властивості).

Корисним є й сік, вижатий зі свіжих ягід. Перед вживанням його розводять з водою в співвідношенні 1:1. Можна додати мед або лимон. Добова норма – 50–100 мл соку.

Щоб приготувати варення чи сироп до 500 г ягід додають 300 г цукру чи меду. Після закипання знижують температуру та проварюють суміш впродовж 5 хвилин. Зберігати в холодильнику. Приймати по 1-2 ложки, додаючи їх в чай або воду

Для покращення імунітету, роботи серця й шлунка використовують обліпихову олію. Її п’ють по 1 ст. ложці за 30 хвилин до їди або додають в каші, салати, смузі. При опіках, ранах, сухості шкіри олію наносять зовні. Роблять з неї також маски для волосся.

Не можна використовувати обліпиху при наявності алергії на ягоди, гастриту з підвищеною кислотністю, захворювань печінки та жовчного в гострій фазі, сечокам’яної хвороби, цукрового діабету, панкреатиту, гострого запалення сечового міхура.

 

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також