Дослідження доводять, що вітамін D допомагає боротися з хронічними хворобами печінки
Хронічні хвороби печінки (ХХП) — серйозна глобальна проблема, що стосується близько 1,5 мільярда жителів нашої планети. Зазвичай ці захворювання довгий час не турбують людину і виявляються тільки на пізніх стадіях, коли можуть перерости в цироз або рак печінки.
На сьогоднішній день єдиним ефективним методом лікування печінкової недостатності є трансплантація органу. Проте нещодавно вчені з Національного університету Чхуннам (Південна Корея) виявили, що ефективним препаратом підтримуючої терапії може стати вітамін D. Команда під керівництвом професора Хьо-Чон Квона довела, що додаткове вживання вітаміну D покращує печінкові проби, зменшує запалення та уповільнює фіброзні процеси — патологічне розростання рубцевої тканини.
Такий ефект зумовлений наявністю в організмі білку TXNIP, який активується під впливом вітаміну D. Досліди на тваринах і клітинних культурах показали, що дефіцит TXNIP призводить до розвитку запалення та утворення фіброзних тяжів, тоді як збільшення кількості цього білку має захисний ефект. При цьому вчені відслідкували прямий зв’язок: чим нижчим був рівень вітаміну D у крові пацієнтів із ХХП, тим більші ураження печінки вони мали.
«Ми вперше виявили, як вітамін D може зменшити тяжкість захворювання печінки через зв’язок «вітамін D / TXNIP» — це відкриває нові шляхи в розробці індивідуальної терапії ХХП», — підсумував професор Квон.
Для підтвердження ефективності потрібні подальші клінічні дослідження, але вже зараз відкриття здається доволі перспективним.