Як не переїсти на новорічні свята: поради дієтолога

Ми звикли зустрічати Новий рік та Різдво у колі сім’ї та друзів. І навіть під час військових дій хочеться, щоб у ці дні на столі було багато смачних страв та різних напоїв. Чи можливо насолодитися новорічними святами та не переїсти? Можливо. Потрібно лише дотримуватись кількох правил.

Організація застілля

Організовуючи застілля:

  1. Намагайтеся, щоб на святковому столі було не більше двох салатів, заправлених майонезом.
  2. Зробіть більше салатів, заправлених  олією, виноградним оцтом, лимонним соком, гірчицею.
  3. Подбайте, щоб на столі було багато зелені.
  4. Уникайте гарнірів, що містять велику кількість вуглеводів. Віддайте перевагу лобіо, запеченій цвітній капусті, овочам на грилі.
  5. Якщо хочете приготувати щось подібне на бутерброди, зупиніть свій вибір на канапе без хліба.
  6. Подайте на стіл тарілки з сирною та м’ясною нарізкою, свіжими овочами та фруктами
  7. Для основної страви вибирайте птицю, рибу чи морепродукти.
  8. У якості десерту краще подати не торт, а фруктовий салат, шоколад, чорнослив з горіхами тощо.

Як поводитися за столом, щоб не переїсти на новорічні свята

  • Не пропускайте прийоми їжі перед гулянням. Регулярне харчування допомагає підтримувати рівень цукру в крові та зменшує ймовірність переїдання за святковим столом.
  • Щоб не переїсти, пробуйте різні страви потроху.
  • Не переборщіть з алкоголем. Він може викликати почуття голоду та знизить самоконтроль щодо вживання їжі.
  • Зосереджуйтесь на розмовах та спілкуванні, насолоджуйтесь атмосферою свята.
  • Пийте воду між їдою. Іноді почуття спраги може сприйматися як голод.
  • Обмежте споживання солодких напоїв, оскільки вони додають багато калорій без почуття ситості.
  • Якщо свято передбачає танці або активні ігри, не пропускайте можливість розім’ятися. Фізична активність допомагає засвоєнню їжі та знижує почуття голоду.
  • Для підтримки здоров’я у новорічні свята не забувайте висипатись.

Помірний прийом їжі допоможе вам радіти святам, не створюючи проблем для здоров’я.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також