Кому допоможе, а кому зашкодить цикорій
Цикорій – це популярна альтернатива кави, яка відома своїми корисними властивостями. Напій містить багато корисних речовин, але, як і будь-який продукт, може мати певні протипоказання. Розглянемо, кому він підходить, а кому варто бути обережним.
Зміст:
Корисні властивості цикорію
Напій із кореня цикорію:
- Покращує травлення. Стимулює вироблення шлункового соку, допомагає при закрепі, м’яко посилюючи перистальтику кишківника. До всього рослина містити інулін – природний пребіотик, який сприяє росту корисних бактерій у кишківнику.
- Завдяки інуліну уповільнює засвоєння вуглеводів, що допомагає контролювати рівень глюкози. Може бути корисним для людей із діабетом.
- Сприяє здоров’ю серця та судин. Знижує рівень «поганого» холестерину (ЛПНЩ), має судинорозширювальні властивості, знижує артеріальний тиск, покращує кровообіг і зменшує ризик утворення тромбів.
- Має заспокійливий ефект. За рахунок вмісту магнію та вітамінів групи В сприяє розслабленню нервової системи.
- Має жовчогінну та сечогінну дію, стимулює роботу нирок. Це сприяє виведенню зайвої рідини та токсинів.
Коли не можна вживати
Будьте обережні з напоями з цикорію при:
- гастриті з підвищеною кислотністю та виразці шлунка,
- проблемах із судинами (варикозі, гіпотонії (низький тиск) тощо);
- непереносимості цикорію або його складників; вона може викликати висипання, запалення або запалення слизової;
- жовчнокам’яній хворобі.
Через можливий вплив на тонус матки вагітним краще пити цикорій лише після консультації з лікарем.
Як правильно вживати
Норма – 1-2 чашки на день (залежно від індивідуальних особливостей). Бажано пити напій без добавок і цукру. Можна готувати з молоком або медом – це пом’якшує його дію на шлунок. Щоб уникнути подразнення слизової шлунка, не потрібно пити натщесерце.
Якщо у вас є хронічні захворювання, перед додаванням цикорію до раціону краще проконсультуйтеся з лікарем.