Кому допоможе, а кому зашкодить цикорій

Цикорій – це популярна альтернатива кави, яка відома своїми корисними властивостями. Напій містить багато корисних речовин, але, як і будь-який продукт, може мати певні протипоказання. Розглянемо, кому він підходить, а кому варто бути обережним.

Корисні властивості цикорію

Напій із кореня цикорію:

  1. Покращує травлення. Стимулює вироблення шлункового соку, допомагає при закрепі, м’яко посилюючи перистальтику кишківника. До всього рослина містити інулін – природний пребіотик, який сприяє росту корисних бактерій у кишківнику.
  2. Завдяки інуліну уповільнює засвоєння вуглеводів, що допомагає контролювати рівень глюкози. Може бути корисним для людей із діабетом.
  3. Сприяє здоров’ю серця та судин. Знижує рівень «поганого» холестерину (ЛПНЩ), має судинорозширювальні властивості, знижує артеріальний тиск, покращує кровообіг і зменшує ризик утворення тромбів.
  4. Має заспокійливий ефект. За рахунок вмісту магнію та вітамінів групи В сприяє розслабленню нервової системи.
  5. Має жовчогінну та сечогінну дію, стимулює роботу нирок. Це сприяє виведенню зайвої рідини та токсинів.

Коли не можна вживати

Будьте обережні з напоями з цикорію при:

  • гастриті з підвищеною кислотністю та виразці шлунка,
  • проблемах із судинами (варикозі, гіпотонії (низький тиск) тощо);
  • непереносимості цикорію або його складників; вона може викликати висипання, запалення або запалення слизової;
  • жовчнокам’яній хворобі.

Через можливий вплив на тонус матки вагітним краще пити цикорій лише після консультації з лікарем.

Як правильно вживати

Норма – 1-2 чашки на день (залежно від індивідуальних особливостей). Бажано пити напій без добавок і цукру. Можна готувати з молоком або медом – це пом’якшує його дію на шлунок. Щоб уникнути подразнення слизової шлунка, не потрібно пити натщесерце.

Якщо у вас є хронічні захворювання, перед додаванням цикорію до раціону краще проконсультуйтеся з лікарем.

 

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також