Люди, які їдять більше ультраоброблених продуктів, частіше мають ранні ознаки хвороби Паркінсона

Вживання великої кількості ультраоброблених продуктів, таких як газовані напої, печиво та хот-доги, може підвищити ризик розвитку ранніх ознак хвороби Паркінсона. Про це йдеться у новому дослідженні, опублікованому в журналі Neurology.

Дослідники з Інституту харчування Університету Фуданя в Шанхаї вивчали дані понад 42 тисячі людей із середнім віком 48 років, за якими спостерігали протягом 26 років. Учасники регулярно заповнювали анкети про своє харчування, а також проходили медичні обстеження для виявлення продромальних ознак хвороби Паркінсона.

Продромальна стадія — це рання фаза розвитку захворювання, коли вже розпочалися нейродегенеративні процеси, але класичні прояви хвороби (тремор і проблеми з рівновагою) ще не проявилися. У цій фазі можуть спостерігатися такі симптоми:

  • розлади сну,
  • депресивні стани,
  • порушення нюху,
  • підвищена денна сонливість,
  • больові відчуття.

До уваги брались кілька видів ультраоброблених харчових продуктів:

  • соуси, намазки або приправи;
  • упаковані солодощі;
  • снеки або десерти;
  • штучно підсолоджені або підсолоджені цукром напої;
  • продукти тваринного походження;
  • йогурт або десерти на молочній основі;
  • упаковані солоні снеки.

Дослідники виявили, що люди, які щодня споживали 11 або більше порцій ультраоброблених продуктів, мали у 2,5 раза вищий ризик виникнення трьох і більше продромальних симптомів Паркінсона. За одну порцію вважали одну банку газованої води, 30 мл картопляних чипсів, один шматочок упакованого торта, один хот-дог або одну столову ложку кетчупу. Ті, хто споживав менш ніж три порції на день, мали суттєво нижчий ризик.

«Здорове харчування має вирішальне значення, оскільки воно пов’язане зі зниженням ризику нейродегенеративних захворювань, а вибір їжі, який ми робимо сьогодні, може суттєво вплинути на здоров’я нашого мозку в майбутньому», – сказав автор дослідження Сян Гао, доктор медичних наук, доктор філософії, з Інституту харчування Університету Фуданя в Шанхаї, Китай.

Поки що дослідження не доводить, що ультраоброблені продукти безпосередньо викликають хворобу Паркінсона, але отримані результати вказують на можливий зв’язок, який потребує більш детального вивчення.

 

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також