Один пучок – тисячі бонусів, або Сила петрушки
Петрушка — справжній природний помічник, який може збагатити ваш організм корисними речовинами. Її листя, стебла й навіть корінь містять вітаміни, мінерали та активні сполуки, які сприяють правильній роботі органів та систем. Розберімось, чому варто додати петрушку до щоденного меню.
Основні корисні властивості петрушки:
- Вітамінна бомба. Петрушка — джерело вітаміну C (його в неї більше, ніж у цитрусових!), він зміцнює імунітет і захищає від застуди. Денну норму вітаміну C з легкістю покриває невеликий пучок петрушки вагою 30 г. Також до її складу входить вітамін A (покращує зір та шкіру) й вітамін K, важливий для здоров’я кісток та згортання крові.
- Сечогінна дія, яка допомагаючи виводити зайву рідину й токсини, зменшує набряки та сприяє очищенню організму.
- Здоров’я серцево-судинної системи. Калій у петрушці регулює тиск, а фолієва кислота підтримує судини, знижуючи ризик серцевих хвороб.
- Антиоксидантний захист. Хлорофіл і флавоноїди борються з вільними радикалами, уповільнюють старіння й захищають клітини від пошкоджень.
- Покращення травлення. Стимулює вироблення шлункового соку, зменшує здуття і полегшує роботу кишківника.
- Свіже дихання та здоров’я ротової порожнини. Петрушка освіжає подих і має антибактеріальні властивості, допомагає боротися з неприємним запахом з рота.
- Протизапальна дія. Забезпечується наявністю таких ефірних олій, як апіол, міристицин.
Петрушку можна споживати у свіжому вигляді, заварювати як чай, додавати в перші та другі страви, робити з нею смузі.
Зверніть увагу! Петрушка корисна в помірних кількостях (до 50 г на день). Великі дози (особливо чаю) можуть бути шкідливими при хворобах нірок. Через стимуляційний вплив на матку не рекомендується вживати багато петрушки й вагітним.