Продукти, які покращать роботу шлунково-кишкового тракту під час свят

Жирна їжа, солодощі та алкоголь під час святкових застіль створюють значне навантаження на травну систему. Щоб уникнути дискомфорту, здуття, печії або серйозніших проблем із травленням, потрібно спочатку правильно підібрати продукти, які увійдуть у страви святкового меню.

Покращити роботу ШКТ допоможуть:

  1. Кефір та йогурт. Ці кисломолочні продукти багаті пробіотиками, які відновлюють баланс корисних бактерій у кишківнику, сприяють кращому травленню та зміцненню імунітету.
  2. Цільнозернові продукти. Цільнозерновий хліб, овес, гречка та інші крупи багаті на клітковину, яка стимулює перистальтику кишківника, допомагає боротися із запорами та виводити токсини.
  3. Овочі, фрукти та ягоди. Яблука містять пектин, що покращує травлення; банани сприяють відновленню слизової оболонки шлунку. Чорниця має антиоксидантні властивості та підтримує здоров’я кишківника. Броколі містить сульфорафан, який сприяє зниженню рівня патогенних бактерій та покращує баланс мікрофлори. Біла та червона капуста й буряк багаті на клітковину. До всього буряк пришвидшує роботу жовчного міхура, полегшує розщеплення жирної їжі. Покращують роботу шлунково-кишкового тракту також спаржа (природний пребіотик), шпинат, гарбуз, морква, помідори та огірки.
  4. Риба та морепродукти. Вони багаті на омега-3 жирні кислоти, які зменшують запальні процеси в кишківнику.
  5. Горіхи та насіння. Мигдаль, льон і гарбуза містять корисні жири, які знижують рівень «поганого» холестерину і покращують травлення.
  6. Часник та цибуля. Вони мають природні антибактеріальні властивості та допомагають боротися з патогенною мікрофлорою.
  7. Імбир. Покращує кровообіг, знімає спазми та запалення печінки, жовчного міхура, оболонок шлунка та кишківника.

Свята – це час радості та насолоди, і нехай ці дні вони будуть безпечними для здоров’я. Дбайте про себе, і ​​ваш організм віддячить хорошим самопочуттям!

 

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також