Слива — маленький фрукт з великою силою
Колись вона була на кожному подвір’ї. З неї варили варення, пекли пироги, сушили на зиму, застосовували для лікування. Сьогодні її часто замінюють в раціоні на більш екзотичні фрукти. Але слива (а ми сьогодні будемо говорити про на неї) — це одна з складових природної аптечки, джерело корисних для організму речовин.
Серед них:
- Клітковина — харчові волокна, які складаються з складних вуглеводів, що стимулюють роботу кишківника, м’яко очищують його і запобігають закрепам. Особливо корисна в цьому плані сушена слива — чорнослив. Його часто радять включати в раціон людям, які ведуть сидячий спосіб життя, або приймають антибіотики.
- Антиоксиданти та фітонутрієнти. Антоціани надають сливі темного кольору, борються зі старінням клітин. Фенольні сполуки мають протизапальну та протиракову дію. Сорбіт — природний підсолоджувач із м’якою послаблюючою дією.
- Вітамін К, який сприяє зміцненню кісток та згортанню крові.
- Вітамін С, що підтримує імунну систему.
- Вітаміни групи B (B1, B2, B3, B6) — підтримують нервову систему, покращують обмін речовин.
- Вітамін А (бета-каротин) — корисний для зору, шкіри, імунітету.
- Вітамін Е — захищає клітини від старіння та вільних радикалів.
- Бор — мікроелемент, якого не вистачає в багатьох продуктах, що входять до раціону сучасних людей. Але недостатність бору погіршує здоров’я кісток та порушує гормональний баланс.
- Калій — регулює тиск, підтримує роботу серця та м’язів.
- Фосфор — зміцнює кістки, важливий для клітинного обміну.
- Магній — зменшує втому, допомагає при стресі, корисний для нервової системи.
- Кальцій — необхідний для кісток і зубів.
- Залізо — бере участь у кровотворенні.
До всього цей фрукт має солодкість і приємну кислотність, яка стимулює апетит. Обов’язково додавайте його до вашого меню. Особливо в літню пору, коли сливу можна просто зірвати з дерева або купити за не всі гроші світу.