Середземноморська дієта та спорт знижують ризик діабету 2 типу — дослідження
Середземноморська дієта в поеднанні з низкокалорійною їжею, фізичними вправами та контролем ваги може на 31% знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу. Про це свідчить нове міжнародне дослідження, проведене за участю Гарвардської школи громадського здоров’я імені Т. Х. Його результати опубліковані в журналі Annals of Internal Medicine.
У масштабному клінічному проекті PREDIMED-Plus, який тривав шість років, взяли участь понад 4700 осіб із надмірною вагою та метаболічним синдромом. Їх вік становив від 55 до 75 років. Учасники інтервенційної групи дотримувалися середземноморської дієти, зменшили споживання калорій на 600 ккал на день, виконували помірні фізичні вправи та отримували підтримку фахівців з контролю ваги.
У результаті ризик розвитку діабету 2 типу в них був на третину нижчий, ніж у контрольної групи, яка дотримувалася лише середземноморської дієти без обмежень у калоріях чи фізичних навантаженнях. Крім того, учасники втратили в середньому 3,3 кг і зменшили обхват талії на 3,6 см, тоді як у контрольній групі ці показники були значно скромнішими — лише 0,6 кг і 0,3 см.
«Наші дані підтверджують: навіть помірні та стійкі зміни у харчуванні й способі життя можуть запобігти мільйонам випадків діабету у світі», — наголосив співавтор дослідження, професор Гарвардської школи Френк Ху.
Експерти додають, що поєднання дієти, фізичної активності та контролю калорійності не лише знижує ризик діабету, а й сприяє покращенню чутливості до інсуліну, зменшенню запальних процесів і загальному зміцненню здоров’я.