Середземноморська дієта — новий союзник у боротьбі з синдромом подразненого кишківника
Дослідники Michigan Medicine (Медичний центр Мічиганського університету) з’ясували, що середземноморська дієта може бути ефективною для полегшення симптомів синдрому подразненого кишківника (СПК) — хронічного порушення шлунково-кишкового тракту, яке спричиняє біль у животі, діарею або закреп. Ця хвороба зустрічається у 4–11% населення світу. Результати пілотного дослідження опубліковано в журналі Neurogastroenterology & Motility.
У рамках експерименту 20 учасників із підтвердженим діагнозом СПК (переважно з діареї або змішаними симптомами) було розділено на дві групи: одна дотримувалась середземноморської дієти, інша — FODMAP-дієти, яка вважається «золотим стандартом» у лікуванні синдрому подразненого кишківника, але має дуже багато обмежень. При використанні FODMAP-дієти виключаються з раціону чи значно обмежуються продукти, що містять ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли.
Як свідчать результати дослідження, у групі, учасники якої дотримуватися середземноморської дієти покращення відчули 73% пацієнтів. У групі з низьким вмістом FODMAP — 81,8% пацієнтів. Попри те, що FODMAP-дієта показала дещо вищу ефективність, дослідники звертають увагу на практичні переваги середземноморської дієти. Вона має менше обмежень, більш доступна у повсякденному житті, і, на відміну від FODMAP, не пов’язана з високим ризиком порушень харчової поведінки чи дефіциту поживних речовин.
«Середземноморська дієта вже відома своїми перевагами для серцево-судинної та когнітивної системи. Наше дослідження демонструє, що вона також може бути ефективною для пацієнтів із СПК», — зазначив доктор Вільям Чей, доктор медичних наук, керівник відділення гастроентерології Мічиганського університету, новообраний президент Американського коледжу гастроентерології та старший автор статті.