Сир і вершки можуть бути корисними для мозку
Вживання сиру та вершків із високим вмістом жиру може сприяти зниженню ризику розвитку деменції. Про це свідчить нове масштабне дослідження, опубліковане в науковому журналі Neurology Американської академії неврології.
Науковці проаналізували дані понад 27 тисяч жителів Швеції. На початку дослідження середній вік учасників становив 58 років. За 25 років спостереження деменцію діагностували у 3 208 людей. Учасники детально фіксували свій раціон, зокрема кількість і частоту споживання молочних продуктів. Дослідники звернули особливу увагу на сири та вершки з високим вмістом жиру.
Результати показали: люди, які щодня споживали 50 грамів або більше жирного сиру (чедер, брі, гауда), мали на 13% нижчий ризик розвитку деменції порівняно з тими, хто їв ці продукти рідко. Крім того, ризик деменції, спричиненою порушенням кровообігу в мозку (судинної деменції), у цій групі був нижчим на 29%.
Також дослідники виявили, що наявність у щоденному раціоні близько 20 г жирних вершків призводило до зниження ризику деменції на 16%. При вживанні знежирених молочних продуктів, молока, вершкового масла чи ферментованих напоїв – йогурту, кефіру та пахти – жодного захисного ефекту не фіксувалося.
Окремо зазначається, що нижчий ризик хвороби Альцгеймера серед любителів жирного сиру спостерігався лише у людей, які не мали генетичного фактора ризику APOE e4.
Щоб підтвердити отриманні результати, потрібні додаткові дослідження, у тому числі — в інших країнах. Річ у тому, що у Швеції сир зазвичай їдять сир у чистому виді, тоді як інші народи часто його використовують для приготування гарячих бутербродів та страв з м’ясом. Чи будуть в такому разі проявлятися захисна дія сиру — невідомо.
До всього науковці застерігають: попри потенційні переваги, надмірне споживання продуктів із високим вмістом жиру може мати інші ризики для здоров’я, тому важливо дотримуватися збалансованого харчування.