Вживання підсолоджувачів підвищує ризик передчасного статевого дозрівання підлітків

Споживання певних підсолоджувачів, що містяться у звичних продуктах та напоях, може значно підвищити ризик раннього статевого дозрівання у дітей. Про це йдеться у дослідженні, представленому на щорічному засіданні Ендокринного товариства ENDO 2025 у Сан-Франциско.

У межах проєкту, що стартував у 2018 році, вчені проаналізували дані 1407 підлітків. До уваги бралися результати анкетування, аналізів сечі та стану 19 генів, пов’язаних з раннім дозріванням. При цьому у 418 учасників була діагностована центральна передчасна пубертатність. І чим більше аспартама, сукралози, глицирризину та інших цукрозамінників вживали діти, тим вище у них був ризик розвитку цього стану. Більш всього негативний зв’язок відмічався у дівчат та дітей з деякими генетичними порушеннями.

«Це одне з перших масштабних досліджень, що демонструє, як сучасні харчові звички — особливо вживання підсолоджувачів — взаємодіють із генетичними факторами й можуть пришвидшувати початок статевого дозрівання. Воно також підкреслює гендерні відмінності впливу, що свідчить про необхідність індивідуального підходу до профілактики», — зазначив керівник дослідження, доктор Ян Чінг Чен з Тайбейського медичного університету (Тайвань).

На жаль, у сучасному світі центральне передчасне статеве дозрівання — досить часте явище. Воно супроводжується ранньою активацією гіпоталамуса та гіпофіза, ділянок мозку, що регулюють діяльність статевих залоз.

Раннє настання пубертатного періоду може призвести до емоційних розладів, невисокого росту дорослої людини, метаболічних та статевих розладів. Щоб запобігти їх розвитку, вчені радять обмежити вживання підлітками соків, газованої води, печива та інших продуктів, що містять підсолоджувачі.

 

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також