Корисні статті

Як правильно виходити з поста, не завдаючи шкоди Вашому здоров’ю

Сьогодні останній день посту перед Великоднем. Але не всі знають, як правильно виходити з нього. Ми зібрали у цій статті рекомендації лікарів та дієтологів.

Переходити на нормальний раціон потрібно поступово. Не можна вживати у великій кількості жирну та гостру їжу. Ще велике табу після дотримання посту – алкоголь. Можна надвечір випити близько ста грамів червоного або сухого білого вина. Міцні напої, такі, як горілка та коньяк, не рекомендується вживати. Для тих, хто дотримувався посту, це великий удар по здоров’ю, адже печінка за час посту перестала виробляти захисний фермент – алкогольдегідрогеназу.

Також лікарі радять не вживати стейк, шашлик з м’яса. М’ясо потрібно поступово вводити на п’ятий день після виходу з посту.

Що ж радять їсти і пити на свято фахівці? Меню на Великдень на 50% повинне складатися з овочів, які приготовлені на пару, грилі тощо. Можна їсти шашлик, але лише з морепродуктів. Також можна з’їсти трохи паски, твердого сиру, пару яєць. Бажано почати першу трапезу разом зі свіжими овочами та зеленню вприкуску. Ферменти, які знаходяться у свіжих овочах, допоможуть переварити їжу швидше.

«Щоб перейти швидше на повноцінне білкове меню, потрібно вживати антидоти – відвари із трав та овочів. Потрібно пити відвари з шипшини, деревію, аіра, чаї з м’яти та меліси за 30 хвилин до початку їжі. Пити їх потрібно близько 14 днів. Пийте більше води без газу, можна з лимоном, а після їжі можна випити ложку висівок (вони служитимуть сорбентом)», – рекомендують дієтологи.

Автор: Аксенова Мария