Корисні статті

Що потрібно робити в разі отруєння дітей до приїзду лікаря

Останніми місяцями кількість отруєнь у Запорізькій області збільшилася в кілька разів, особливо в дітей. При легкому отруєнні дорослі люди можуть очистити шлунок і полегшити свій стан вдома. Але якщо у Вас, а тим паче у дитини, сильна блювота або діарея, яка супроводжується високою температурою, потрібно викликати швидку або звернутися до лікаря.

У теплу погоду люди часто виходять на природу, де пригощаються шашликами, салатами з майонезом, копченостями та іншими делікатесами. Але якщо дорослий організм може впоратися з такою їжею, то шлунок дитини може не витримати.

«Не потрібно лікувати дитину з отруєнням у домашніх умовах. Доросла людина сама може обирати для себе метод лікування, але для дитини такі методи неприпустимі. Потрібно одразу викликати лікаря або швидку допомогу, навіть за найменших симптомів, щоб фахівець адекватно оцінив ситуацію і призначив правильне лікування. До приїзду лікаря, якщо стан дитини важкий, то потрібно викликати блювоту або промити шлунок. Дайте дитині випити кілька склянок чистої води. Якщо блювотні позиви відсутні, то натисніть на корінь язика, використовуючи ложку, а не пальці. Адже на руках дорослої людини можуть бути бактерії, які небезпечні під час інтоксикації організму, тож візьміть чисту чайну ложку», – розповіла лікарка-гастроентерологиня Мирослава Опришко.

Під час очищення шлунка дитини та дорослого можна використовувати розчин із содою або розчин із марганцю. Але потрібно бути уважним, адже якщо Ви даєте цей розчин дитині, потрібно пам’ятати, що стінки її шлунка дуже чутливі.

«Багато батьків думають, що якщо збільшити дозування соди або марганцю, то шлунок дитини очиститься швидше. Це помилка, адже шлунок дитини сильно подразнений і без того. Правильне содове дозування – одна чайна ложка соди на склянку води. Ще обережніше потрібно поводитися з марганцівкою. Потрібно простежити, щоб усі кристалики розчинилися, адже якщо вони не розчиняться, можна обпекти слизову. Тому спочатку потрібно розвести засіб у невеликій кількості води, добре перемішати й почекати, поки осяде. Потім слід додати цей розчин у чашку з чистою водою», – радить лікар.

Автор: Аксенова Мария