Корисні статті

25 травня – Всесвітній день захворювань щитоподібної залози

Сьогодні, 25 травня, Всесвітній день захворювань і профілактики щитоподібної залози. Європейська тиреодна асоціація встановила цей день 2009 року. Основним завданням цього дня є інформування населення про проблеми, які пов’язані зі щитоподібною залозою. До населення будь-якої країни намагаються донести інформацію про способи профілактики та ранньої діагностики, про методи лікування та дослідження захворювань щитоподібної залози.

За дослідженнями Всесвітньої організації, найчастіше серед ендокринних захворювань поширені патології щитоподібної залози.

Щитоподібна залоза – орган, який виробляє гормони. Вони відповідають майже за всі обмінні процеси в організмі. Якщо в організмі є нестача йоду, то погіршується загальний стан людини: втома, апатія, депресія, погіршення пам’яті тощо.

Багато щитоподібних захворювань піддаються лікуванню. Наприклад, хвороби, які пов’язані з нестачею йоду в організмі. Адже йод потрібен для нормального функціонування нервової системи. За нормами, на добу дорослим потрібно вживати близько 200 мкг, підліткам – 150 мкг, діткам до року – 50 мкг, а дітям до шести років – 80-90 мкг. Дуже часто в групу ризику щодо нестачі йоду входять: вагітні, жінки, які годують груддю, діти на штучному вигодовуванні, люди, в яких є захворювання щитоподібної залози.

Є різні види профілактики йододефіциту:
– загальнодержавна (основні продукти харчування збагачують йодом, наприклад, сіль);
– групова (організовано приймають препарати, в яких міститься йод, наприклад, у школах, садочках тощо);
– індивідуальна (підбирається лікарем індивідуально для кожного пацієнта).

Якщо Ви хочете перевірити щитоподібну залозу, то потрібно здати кров з вени і пройти УЗД щитоподібної залози. Після цього потрібно всі висновки показати фахівцеві.

Департамент охорони здоров’я Запорізької міської ради нагадує, що профілактика та раннє виявлення захворювання щитоподібної залози, є найважливішим фактором зниження показників захворюваності серед містян. Пройти обстеження Ви завжди можете в лікувальних установах за місцем проживання або в приватних клініках.

Автор: Аксенова Мария