Корисні статті

Що не слід включати в раціон свого сніданку

Усі знають, що снідати набагато корисніше, ніж вечеряти. Але не всі знають, які сніданки мають вживати у свій раціон і що їсти шкідливо, а що корисно. Запорізькі дієтологи поділилися про те, які продукти не повинні бути на столі під час сніданку.

Дуже багато людей люблять сухі сніданки, але як стверджують фахівці, це дуже шкідливо. Чому ж це шкідливо!? Не треба готувати, та й дітям подобаються, плюс на упаковці написано «містить цільні зерна» або «цей сніданок допоможе Вам схуднути». Насправді, те, що міститься в цій упаковці, пройшло переробку, і казати, що там багато цільних зерен – неправда. А ось вуглеводів і цукру в таких сніданку міститься дуже багато. Такі сніданки люблять поєднувати з соком або молоком, але за такої кількості цукру йде перепад інсуліну в крові. Наслідком цього є те, що людина, яка вживала такий сніданок, швидко відчуває почуття голоду, стає дратівливою і в неї з’являється бажання з’їсти що-небудь солодке.

Також, на сніданок часто віддають перевагу багатьом сокам, але не свіжовичавленим, а магазинним, до яких входить цукор і велика кількість фруктози. У разі вживання хоча б однієї склянки вранці щодня збільшується ризик метаболічного синдрому, отримання хвороби цукрового діабету другого типу, ожиріння та інших хвороб. Сік, а точніше цукор, який у ньому міститься, підвищує рівень глюкози в крові. Сплеск інсуліну робить нас нервовими, голодними і втомленими.

Ще багато хто на сніданок віддає перевагу бутербродам із плавленим сиром, але в Організації охорони здоров’я вважають, що така «страва» збільшує можливість захворіти на серцево-судинні захворювання. Тому рекомендується їсти на сніданок розсільні сири: бринзу, сулугуні або адигейський. Люблять їсти ще й бутерброди з ковбасою, шинкою або сосиски. Ці продукти з 2015 року офіційно є канцерогеном. Міжнародні експерти дійшли висновку, що часте вживання у свій раціон призводить до раку. Краще з’їжте варену курку або рибу на сніданок.

Поширеним видом сніданку є вафлі, млинці, кекси, круасани. Ці продукти готують із рафінованого пшеничного борошна, якщо часто вживати продукти з нього, то в організмі може розвинутися резистентність до інсуліну. Також, млинці та вафлі їдять із сиропом або варенням, а круасани та кекси містять шоколад, джем тощо. Це перші кроки до ожиріння і до різких стрибків глюкози.

Статистика показала, що в Запорізькому регіоні люблять їсти на сніданок солодкі знежирені йогурти, але вони містять більше цукру, ніж морозиво, а видалення жиру з молочних продуктів знижує їхню поживну цінність.

Автор: Аксенова Мария