Корисні статті

У Запорізькій області збільшилася кількість хворих на дирофіляріоз

Останнім часом у Запорізькій області збільшилася кількість хворих на дирофіляріоз. В Україні за п’ять років захворіло понад 900 людей. Тільки в Запорізькій області, на сьогоднішній день, це число перевалило за сотню.

Переносниками цієї «екзотичної» хвороби є комарі. Особливо слід побоюватися у вечірній час, адже в цей період вони вилітають зі своїх укриттів, шукають теплокровні організми. Комарі переносять різні інфекційні захворювання, які вражають організми людей і тварин.

За останній місяць у Запорізькій області зареєстровано п’ять випадків захворювання. Це єдиний гельмінтоз людини, тобто паразитичний черв’як, який вражає живий організм. Найчастіше в південних районах рівень захворюваності вищий, адже переносників там багато.

Як же відбувається цей процес? Комар кусає тварину, найчастіше це собаки і кішки, потім він через десять днів кусає людину і залишає в ній дозрілу личинку. Це є мікрофілярія, такий черв’як виростає до сімнадцяти сантиметрів і має білий колір. Найчастіше цей паразит живе в слизовій, особливо вражає очне яблуко.

Зазвичай люди, які мають цього паразита в очному яблуці, звертаються до лікарів на ранніх термінах, адже на місці локалізації паразита йде сильний свербіж і печіння. Очі стають опухлими, і може з’явитися горбок. Якщо ж паразит мешкає в тулубі або в кінцівках, то хворий не відразу помічає це і може спокійно проходити з цим паразитом близько року.

Гельмінт може пересуватися під шкірою на добу до тридцяти сантиметрів. Паразита можна витягти з організму людини тільки хірургічним шляхом. Після його правильного вилучення з організму турбуватися людині нема про що. Летальних випадків не зареєстровано.

Наразі вивчаються можливі випадки перенесення цієї хвороби іншими комахами: гедзями, кліщами, блохами та іншими.

«Захистіть себе та свій дім від потрапляння переносників до житлового приміщення: встановіть сітки на вікна та двері, застосовуйте електрофумігатори та раптори, перевіряйте своїх тварин на наявність «горбків» під шкірою», – розповіла Ольга Зарудна (завідувачка паразитологічної лабораторії ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України»).

Автор: Аксенова Мария