Корисні статті

Вплив енергетичних напоїв на здоров’я людини

У нашому житті все доводиться робити швидко, але не завжди можна підтримувати такий ритм. У нас часто немає часу на повноцінний відпочинок і немає жодних сил що-небудь робити.

Ми все частіше шукаємо, де можна підзарядитися енергією і в цьому нам часто допомагають енергетичні напої. Вони надають нам сили та енергію. Але ніхто не замислюється про ті компоненти, які входять до складу енергетичних напоїв і як вони впливають на наше здоров’я.

Гуарана вважається основним компонентом багатьох енергетичних напоїв. Плоди ліани містять вдвічі більше кофеїну, ніж зерна кави. Саме гуарана дає почуття бадьорості, яке може протриматися кілька годин. Гуарана корисна при мігренях, головних болях, допомагає при шлунково-кишкових розладах, нормалізує жирові обміни та знижує апетит. Не можна перевищувати дозу цього компонента. Це може негативно зашкодити нервовій системі людини. Протипоказана гуарана і людям з високим артеріальним тиском, безсонням, атеросклерозом, людям похилого віку, вагітним і жінкам, що годують.

Глюкуронолактон також входить до складу енергетичних напоїв. Цей компонент виробляється у тілі людини. Сучасні дослідження дійшли висновку, що цей компонент впливає на підвищення енергії людини.

В енергетичні напої входять вітаміни групи В – нікотинова чи фолієва кислота та інші. Ці вітаміни беруть участь у енергетичному обміні людини.

Звичайно, кофеїн теж входить до складу енергетичних напоїв. Цей компонент стимулює роботу нервової системи. Він допомагає людині збудитися і відчувати себе бадьоріше. Але ефект від чашки міцної кави такий самий, як і від випитого енергетика.

Ще одним компонентом є таурин, який відноситься до групи амінокислот і виробляється у тканинах людини. Дослідження не довели, що таурін позитивно впливає на нашу працездатність.

До складу енергетичних напоїв входить цукор у великій кількості. Глюкоза – це основне джерело енергії. Але як показує практика, після великого сплеску енергії настає сонливість та занепад сил, а ще це зайві калорії.

Автор: Аксенова Мария