Корисні статті

Супрун проти обов’язкової флюорографії

«Удосконалюючи» медичну реформу в Україні в.о. міністра охорони здоров’я У. Супрун запропонувала відійти від практики проведення щорічного флюорографічного обстеження.

З лікарями вже зараз активно ведуться переговори щодо протоколів лікування та профілактичних заходів. За словами чиновниці, флюорографія – неефективний метод діагностики туберкульозу, тому його треба викоренити. А натомість буде найкращий спосіб діагностики – анкетування.

Наші лікарі розповіли Супрун, чим загрожує відмова від флюорографії і назвали цю ідею невдалою. Професор Калабуха вважає, що практика багаторічного обов’язкового флюорографічного обстеження сприяла виявленню багатьох захворювань на доклінічних стадіях, а саме – виявлення туберкульозу та раку легень. З метою економічної доцільності – ми більше втратимо, ніж зекономимо.

«Щодо опитувальників. Скарги з’являються коли порушення здоров’я вже виникло. Пацієнт із пухлиною легені у початковій стадії скарг не пред’являє», – каже лікар. Багато залежить і від свідомості населення. Щоб заповнити анкету, треба прийти. Це лише у розвинених країнах люди цінують своє здоров’я як свій капітал.

Автор: Аксенова Мария