Корисні статті

Запорожці, увага – кліщі

Починається сезон активності іксодових кліщів – переносників збудників кліщового вірусного енцефаліту, хвороби Лайма, лихоманки Західного Нілу, туляремії та інших небезпечних захворювань. На території нашого регіону мешкає 6 видів іксодових кліщів, у т. ч. 1 вид – специфічний переносник хвороби Лайма.

Щороку до лікувальних закладів міста щодо укусів кліщів звертаються понад 600 осіб. У 2017 році кількість осіб, що звернулися, становила 942 особи, зареєстровано 30 випадків хвороби Лайма. У поточному році (10.04.2018р.) зареєстровано перший випадок звернення громадян до Запорізького міського відділу ГУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України».

Згідно з даними моніторингу в окремих регіонах міста (о.Хортиця, паркова зона в районі Гребного каналу та Дитячої залізниці, лісопаркова зона в р-ні вулиць Чумаченка та Олімпійської, зона відпочинку Великий Луг та ін.) показники чисельності кліщів перевищують допустимий у 10 і більше разів.

Тіло іксодових кліщів зазвичай плоске, овальне, рідше має круглу форму, загострене спереду. У голодних дорослих особин – 2 – 6 мм, у самок, що наїлися, до 10-20 мм.
У лісопосадках кліщі сидять уздовж доріжок на травинках; на галявині вони ховаються в тіні дерев та чагарників. Їх приваблює запах людей, що проходять повз, тварин. Коли кліщ потрапляє на людину, то не відразу впивається в нього, а довго шукає потрібне місце, причому повзе знизу вгору.

Відпочиваючи на природі, необхідно дотримуватися певних правил і вимог, спрямованих на максимальну безпеку відпочиваючих:
1. Одяг має бути бажано світлих тонів, що максимально закриває відкриті ділянки тіла.
2. Низ штанів потрібно заправляти в шкарпетки
3. Обов’язково наявність головного убору.
4. Через кожну годину бажано оглядати один одного, щоб завчасно зняти кліщів з одягу.
5. Місця для привалів, нічного сну на природі необхідно звільняти від сухої трави, гілок у радіусі не менше 25-30м.
6. Використовувати ефективні репеленти від кліщів («ОФФ-крем», «ОФФ-ферозоль», диметилтолуамід-ДЕТА та ін.).
7. Обтрушування одягу не позбавляє кліщів, тому після прогулянок, відпочинку на природі слід змінити одяг, у тому числі й нижню білизну, уважно оглянути і вручну зняти кліщів.
8. При використанні репелентів не забувати їх змивати.
9. Уважно оглядати після прогулянок і домашніх тварин.

Щоб видалити кліща, що присмоктався, необхідно пінцетом обережно захопити кліща біля основи хоботка, якомога ближче до тіла, рухами, розхитуючими рухами витягнути його. Ранку обробити перекисом водню, а потім спиртовим розчином йоду. Не можна різко висмикувати чи роздавлювати кліща. Якщо вам не вдалося видалити кліща самостійно, або частина кліща залишилася під шкірою, необхідно звернутися до травмпункту за місцем проживання.

Намагайтеся зберегти кліща та доставити його до Запорізького міського відділу ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» (вул.Миру/Рекордна 1 б/25) для точного визначення виду та небезпеки, яку він становить. Іноді після того, як кліща видалили, виникає свербіж, біль, кругоподібні червоні плями біля укушеного місця, підвищується температура тіла, спостерігається головний, м’язовий біль – це прояви хвороби Лайма. У цьому випадку необхідно звернутися до кабінету інфекційних захворювань (КІЗ) поліклініки за місцем проживання або до Запорізької обласної клінічної інфекційної лікарні.

Додаткову інформацію можна отримати у фахівців ВП «Запорізький МВ ГУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» або за телефоном 0507547424.

Автор: Аксенова Мария