Корисні статті

У Запорізькій області прокидаються отруйні павуки, які можуть завдати шкоди людині

В Україні є лише два види павуків, які можуть завдавати шкоди людині: це каракурт (у народі «чорна вдова») та тарантул. З настанням тепла у нас з’являється все більше шансів зустріти цих непроханих гостей навіть у своєму дворі.

Тарантули живуть у норах, переважно мають чорно-коричневе забарвлення зі світлими плямами. Їхні лапки вкриті шерстю, а каракурти значно менше і мають чорне забарвлення з червоними цятками на животі. Саме ці два види найнебезпечніші.

Каракурт, на противагу Тарантулу, має агресивний характер і найчастіше сам нападає на людей. Потерпілий відчуває біль, оніміння ніг, лихоманку, збудження. Можливі головний біль, блювання та навіть судоми. Одужання настає лише за два-три тижні. Тому за наявності подібних симптомів слід одразу звернутися до лікаря.

Тарантул — далеко не такий страшний для людини. Його укуси не смертельні, але дуже болючі і нагадують укуси великих бджіл. У момент укусу павуком тарантулом люди зазнають значного болю в місці укусу, в інших частинах тіла болю немає. З’являється слабкість, на місці укусу можлива гіперемія і набряк.

Торік у Запорізькій області було зафіксовано випадок укусу людини самцем тарантула. Чоловік відбувся легким переляком. Проте два роки тому через укус павука людина потрапила до реанімації.

Цього ж року мешканці Пологів принесли спеціалістам ще сонного тарантула, якого знайшли на городі. На щастя, він нікому не завдав шкоди.

Розсікати рану та висмоктувати отруту при укусі павуків забороняється! Постраждалого у лежачому положенні необхідно швидко доставити до лікарні.

Пам’ятайте, що отрута каракурта майже в 60 разів сильніша, ніж у тарантула, і в 15 разів, ніж у гримучої змії.

Будьте обережні, працюючи на городі, відпочиваючи на природі і просто наводячи лад у власному будинку. При потребі звертайтеся за медичною допомогою.

Автор: Аксенова Мария