Корисні статті

Один із ефективних способів боротьби з гіпертонією

Довгий час вважалося, що високий артеріальний тиск — доля людей похилого віку. Але останніми роками гіпертонія дедалі частіше зустрічається в молодих.

Генетична схильність, постійні стреси та згубні звички негативно впливають на стан здоров’я людини. Але з серцево-судинними захворюваннями можна і треба боротися, над чим працюють численні наукові фахівці.

Відомо, що люди з великою вагою більш схильні до розвитку гіпертонії. Американські вчені з Університету Північної Кароліни в Чапел-Хілл вирішили дізнатися, чи є взаємозв’язок між високим артеріальним тиском і способом життя, і дійшли висновку, що він більш ніж явний. Фахівці провели експеримент, у рамках якого проаналізували дані 129 чоловіків і жінок віком 40-80 років, які страждали від повноти. Усі респонденти мали зайві кілограми чи ожиріння. Вони перебували під наглядом чотири місяці.

Людей розділили на три групи: у першій добровольці чотири місяці вживали овочі, фрукти та знежирені молочні продукти, практично виключивши вуглеводи та червоне м’ясо, а також періодично робили фізичні вправи, у другій обмежилися лише правильним харчуванням без спорту, а у третій не стали нічого міняти .

Виявилося, що все геніальне просто — зміна способу життя названа ефективним методом боротьби з гіпертонією, оскільки призвела до зниження потреби в препаратах для нормалізації тиску. Учасники першої групи помітно схудли і лише 15% продовжили приймати ліки, у другій така необхідність відпала лише у 23% випробуваних, а проблеми третьої групи залишилися без змін.

Автор: Аксенова Мария