Корисні статті

Народні рецепти від застуди

Якщо вас настигла осіння застуда, радимо вам скористатися перевіреними домашніми «ліками».

Липовий чай. При застуді слід добре пропотіти. Насамперед випийте чай із суміші липового цвіту та сушених ягід малини. Заваріть ягоди та квіти в пропорції 1:1 склянкою окропу, дайте настоятися і випийте на ніч.

Буряковий сік. Для профілактики застуди, а також при початковій нежиті допомагає свіжовичавлений буряковий сік, розведений кип’яченою водою 1:1 – по дві краплі в кожну ніздрю. Крім того, їм можна прополоскати запалене горло.

Молоко із содою. Додайте до склянки теплого молока будь-яку природну мінеральну воду або 1/2 ч.л. питної соди. Пийте 3-4 рази на день від болю у горлі.

Чорна редька. Щоб позбавитися кашлю, натріть її на тертці, вичавіть сік, змішайте з медом у пропорції 1: 1 і пийте 3 рази на день по 2 ст.л. за 30 хвилин до їжі.

Імбирний чай. Чай з медом та імбиром захистить від вірусів та зміцнить імунітет, а також допоможе за перших ознак застуди. Чверть склянки очищеного та натертого на тертці імбиру залийте медом та варіть протягом 10 хвилин на повільному вогні. У чашку чаю покладіть 1/2 ч. л. суміші та пийте 2-3 рази на день.

Настій із кориці. Ця пряність містить безліч антибактеріальних речовин, тому добре підходить для профілактики грипу. Для приготування лікувального настою заваріть 1/2 ч. л. кориці в окропі. Додайте дрібку чорного перцю та мед за смаком. Пийте кожні 3-4 години. Цей напій допомагає також при лікуванні кашлю та застуди.

Часник з лимоном. Наріжте на дрібні шматочки середній лимон. Подрібніть 8-10 зубчиків часнику і разом із лимоном засипте в півлітрову скляну банку. Залийте її до верху холодною кип’яченою водою, закрийте кришкою, залиште суміш у теплому місці на чотири дні, а потім поставте в холодильник. Приймайте цей засіб один раз на день після їжі по 1 ст. л.  Людям із шлунково-кишковими захворюваннями перед його прийомом слід порадитись із лікарем.

Рецепти із сіллю. Сіль здатна позбавити практично всіх симптомів гострих респіраторних захворювань. Наприклад, полегшити кашель вам допоможе напій із 1 л окропу, яким потрібно залити 1 ст.л. солі та робити перед сном інгаляції над цим розчином, накрившись рушником або ковдрою. Від болю в горлі радимо полоскати його 5-6 разів на день склянкою теплої води, в якій розчинено 1 ч.л. солі. Таким розчином можна промивати ніс, щоб позбутися нежиті. А позбутися головного болю та збити підвищену температуру допоможуть сольові пов’язки. Розчиніть у 1 л води кімнатної температури 3 ст. л.  солі, змочіть у ній складений у 3-4 рази бинт чи полотно, зробіть кругову пов’язку через лоб і потилицю і потримайте півгодини.

Малиновий напій. Візьміть 1 ст. л. малинового варення, 1 ст. л. горілки та половинку лимона. Вижміть із лимона сік, все змішайте і залийте склянкою окропу. Випийте і лягайте спати, сховавшись під теплою ковдрою. Вранці вам стане набагато краще.

Автор: Аксенова Мария