Корисні статті

Запорожцям «впарюють» псевдоліки

Співробітники центру протидії корупції після досліджень фармринку заявляють, що за 5 років українці витратили 3,6 мільярда доларів на ліки з сумнівною ефективністю, а також гомеопатію та рослинні препарати.

Як виявилося, із 54 млрд грн, витрачених на ліки у 2017 році, 14 млрд (26%) пішли саме на гомеопатію та фітотерапію. Препарати цих категорій МОЗ занесло до списку фуфломіцинів, тобто засобів без доведеної ефективності.

Серед цих препаратів досить високий відсоток займають гомеопатичні препарати, які сьогодні купують запорожці, щоб убезпечити себе від вірусів. Як вважають автори дослідження, такій популярності сприяє реклама цих засобів по радіо та телебаченню. Член Громадської Ради при МОЗ, один із авторів дослідження Євген Гончар, радить всю рекламу лікарських засобів ставити під сумнів.

Препарати, що знаходяться на полицях аптек, мають бути зареєстровані в Україні, а також мати сертифікат якості від виробника. Для імпортних ліків обов’язковим документом є висновок про ввезення на територію нашої країни.

В аптеці людина має право запросити сертифікат якості. Документ може бути поданий одразу або протягом 24 годин. Потрібно перевіряти серію препарату на упаковці та сертифікаті, а також вивчати терміни реалізації. Реєстраційний номер, який надається препарату, діє протягом п’яти років. Якщо зареєстрований препарат нормально показав себе за ці п’ять років, він проходить перереєстрацію і після цього діє безстроково. Реєстрацію проводить Держлікслужба України. Це основний документ, який надає право реалізовувати ліки у нашій країні.

Реєстрація видається з урахуванням клінічних досліджень. Щоб убезпечити себе, уважно читайте інструкцію. Купуючи препарат, обов’язково консультуйтеся з лікарем.

Щоб вирішити ці проблеми, уряд має ініціювати перегляд реєстраційних досьє лікарських засобів, які не застосовують у високорозвинених країнах. Важливим є також відкритий доступ до клінічних досліджень, які проводяться в Україні, пропускаючи препарат на ринок.

Автор: Аксенова Мария