Корисні статті

Всесвітній День боротьби з цукровим діабетом

Сьогодні весь світ відзначає День боротьби із захворюванням на цукровий діабет, метою якого є поширення інформації про те, що діабет – це велика соціальна та економічна загроза для людства. Гостроту проблеми визначає не лише широке поширення захворювання, а й швидкий розвиток ускладнень, що призводять до інвалідності та смерті пацієнтів.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, за рівнем смертності діабет знаходиться на третій позиції після патології серцево-судинної системи та онкології; на діабет хворий кожен одинадцятий дорослий у світі або близько 3% населення планети; щорічно захворюваність на діабет збільшується на 5-7%, а кожні 12-15 років подвоюється, тому все частіше говорять про неінфекційну епідемію діабету.

Сьогодні цукровий діабет вразив близько 1,5 мільйонів українців. У Запорізькій області на цей недуг хворіє 55,2 тис. осіб (у місті Запоріжжі – 24,3 тис.), серед яких 9928 інсулінозалежних, у тому числі 386 дітей.

Як повідомили у Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації, пацієнти або люди, які мають певні симптоми захворювання, можуть звертатися до свого сімейного лікаря, який перенаправить пацієнта до лікаря-ендокринолога.

На сьогодні у всіх кабінетах ендокринологів та стаціонарних ендокринологічних відділеннях області працюють школи з навчання хворих на цукровий діабет засобам самоконтролю, всі сімейні лікарі забезпечені приладами для вимірювання глюкози в крові (глюкометрами) та витратними матеріалами до них, де кожен пацієнт може виміряти рівень цукру в крові.

У Запоріжжі працює обласний клінічний ендокринологічний диспансер. Окрім цього, відділення ендокринології є і у Бердянській міській лікарні, і у Мелітопольській міській поліклініці №1.

З метою покращення якості надання медичної допомоги хворим з ендокринною патологією та з нагоди Всесвітнього дня боротьби з діабетом, 15 листопада о 10.00 у культурно-діловому центрі «Луїзіана» відбудеться семінар-нарада для лікарів-ендокринологів «Актуальні питання діабетології».

Крім цього, для пацієнтів, хворих на діабет, 23 листопада о 10.00 у ДК «Орбіта» відбудеться практичний семінар.

Автор: Аксенова Мария