Корисні статті

Скільки потрібно пити води у спеку?

Дуже часто рекомендується випивати вісім склянок на день – це приблизно два літри, типова здорова норма. Але насправді ця норма є надуманою. Лікарі радять пити воду, виходячи з розрахунку приблизно 30 мл рідини на кожний кілограм ваги.

У спеку. В умовах спеки потреба організму в рідині підвищується, і норма рідини збільшується у півтора-два рази. Наприклад, для людини вагою 80 кг випити 5 літрів рідини на спеку – це нормально.

Їжа теж вода. 20% денної норми рідини складає води з їжі. Особливо насичені водою арбузи, броколі, цитрусові, молоко, морква, йогурти, яблука.

Норма години. Скільки б не випито води за день, існує безпечний максимум – від 1 до 1,5 літрів на годину. Вживати воду понад цю кількість за одну годину категорично не рекомендується, це шкодити стану судин, серця та мозку. При надмірному споживанні води людині загрожують можливі грудки та смерть.

Кому не можна пити багато води? Людям, у яких порушена робота нирок та серця, є дисфункції щитовидної залози, проблеми з печінкою та серцем, а також приймаючи ліки в рамках терапевтичного курсу необхідно ретельно контролювати обсяг споживаної рідини. У спеку їм доцільно консультуватися з лікарем щодо пиття води.

Як часто пити? Медики вважають, що жажда є найкращим показником того, що організму потрібна вода. Якщо пити воду в моменти, коли виникає жажда, можна не побоюватися, що організм постраждає від зневоднення.

Автор: Аксенова Мария