Корисні статті

Чи небезпечно для здоров’я купатися у морі?

Сучасні дослідження ставлять під сумнів користь морських купань.
Згідно з їхніми результатами, перебування у морській воді, навіть якщо вона не забруднена людиною, змінює склад мікробіоми шкіри.

Це збільшує вразливість до цілого ряду інфекцій – від шлунковокишкових до респіраторних та вушних захворювань.

Вивчити механізм цього явища взялися дослідники із Каліфорнійського університету в Ірвіні.

Як повідомляє Science Daily, члени команди відібрали дев’ять добровольців, які не користувалися сонцезахисним кремом, не приймали антибіотики за останні півроку і не купалися в океані протягом 12 годин, і взагалі нечасто це робили.
У учасників експерименту кілька разів узяли зразки мікробіома шкіри.
Вперше це зробили до занурення у воду, а потім через 10 хвилин, 6 годин та 24 години після купання.

До занурення в океан у всіх людей були спільні спільноти шкірних мікроорганізмів. Проте купання радикально змінило їх та зробило схожими. Наприклад, у кожного учасника знайшли бактерії з роду Vibrio. Хоча до цього роду належить збудник холери, більшість його представників для людини не є небезпечними. Тим не менш, вчені стурбовані, що ці бактерії мають спорідненість до людської шкіри і зберігаються на ній протягом декількох годин.

Мікробіоми шкіри учасників почали повертатися до первісного стану лише через шість годин після купання. Однак у деяких добровольців океанські бактерії залишалися на шкірі навіть за добу.
Вчені наголошують: мікробіом шкіри відіграє важливу роль у захисті організму від інфекцій. Коли «рідні» бактерії змиваються солоною водою, які місце тимчасово займають вселенці з океану, здатність організму протистояти патогенним бактеріям знижується.

Автор: Аксенова Мария