Корисні статті

Медики розповіли про харчову добавку, що викликає рак

Ця добавка збільшує рівень цукру в крові. Вчені з’ясували, що харчові добавки, які зазвичай додають у випічку, збільшують ризик розвитку діабету. Про це повідомляє видання «Акценти».

Експерти з Гарвардського університету з’ясували, що харчова добавка пропіонат негативно впливає на обмін речовин, а також підвищує ризик діабету.

Пропіонати – це солі або ефіри пропіонової кислоти, які додають у випічку, сири, а також практично у всі продукти, які потрібно зберігати без цвілі. Таким чином, вони підвищують термін придатності того чи іншого продукту.

Щоб з’ясувати, як пропіонати впливають організм людини, вчені давали їх спочатку мишам. Після тривалого вживання пропіонатів мишей підвищився гормон глюкагону, який змушує печінку викидати глюкозу в кров. А також гормону норадреналіну, який не тільки керує кров’яним тиском, але також підвищує кількість цукру в крові. Через це рівень цукру в організмі мишей виріс у 20 разів. Також у них виникла стійкість до інсуліну, що свідчить про те, що наближається діабет другого типу.

Після цього такі ж дослідження провели і на людях, і вони показали такий же результат. Таким чином, з’ясувалося, що пропіонати справді підвищують ризик розвитку діабету другого типу. Тому вчені рекомендують мінімізувати його вживання.

Автор: Аксенова Мария