Корисні статті

Харчове отруєння: симптоми та перша допомога

З харчовим отруєнням більшість людей уже знайомі. Харчові отруєння – це хвороби, які виникають при вживанні їжі та напоїв, що містять токсичні речовини (отруєння грибами тощо) або патогенні мікроорганізми (зокрема, ботулізм).

Особливо легко отруїтися фруктами, овочами, м’ясом, грибами та іншими продуктами.
У розпал сезону овочів та фруктів радить звернути увагу на основні причини, симптоми та першу допомогу при харчовому отруєнні.

Найпоширенішими симптомами харчового отруєння є блювання, висока температура, біль у животі та діарея.
Продукти, які найчастіше провокують харчове отруєння:

1. Ягоди, овочі та фрукти можуть становити загрозу для організму, якщо їх підсипали пестицидами (хімікати, що використовуються у сільському господарстві, садівництві для боротьби зі шкідниками). Також хвороботворні мікроби можуть з’являтися під час неналежного зберігання плодів – на складі з великою вологістю при неправильній температурі зберігання.

2. Споживання зіпсованої чи отруєної риби вам може коштувати навіть життя. Особливо це стосується процесу копчення, під час якого могли бути порушені технології.

3. М’ясо може бути небезпечним, якщо не дотримувалися правил зберігання продукту. І не забувайте, що легке теплове оброблення не допоможе знищити мікроби.

4. Є такі бактерії, які можуть розвиватися у безповітряному просторі – консервах. Якщо порушити процес консервації м’яса, риби, овочів та іншого – це може призвести до дуже серйозного отруєння. І одне з них – те саме смертельне захворювання на ботулізм.

Якщо є ознаки здуття кришки/банки або внутрішня поверхня покрита плямами іржі – не ризикуйте життям, а викиньте продукт у смітник.

5. Отруєння викликають як отруйні гриби, так і їстівні, які могли вирощуватися у несприятливому екологічному середовищі. Гриби можуть викликати серйозну інтоксикацію, адже вони як губка вбирають різні сполуки, у тому числі й отрути, хімікати, важкі метали, радіонукліди та канцерогени.

6. При зберіганні молока та інших молочних продуктів без холодильника у них розмножується стафілокок. Зокрема, золотистий стафілокок викликає такі гнійні зараження, як абсцес, пневмонію та ін.

7. Прострочені та недоброякісні продукти промислового виробництва не можна купувати з пошкодженою упаковкою. Це перша ознака того, що через цей продукт можна отримати харчове отруєння.

Основними ознаками харчового отруєння є:

– невеликий інкубаційний період – від 1 до 6 годин;
– швидкий розвиток хвороби;
– масовість ураження – симптоми отруєння у всіх, хто споживав препарат.

Харчові отруєння – симптоми
– висока температура,
– зниження або відсутність апетиту
– Загальна слабкість,
– діарея
– біль в животі
– здуття живота,
– нудота та блювання;
– холодний липкий піт;
– низький тиск;
– пришвидшене серцебиття.

Отруєння також може спричинити:

– Порушення зору або повна втрата;
– Зниження тонусу м’язів;
– підвищене слиновиділення;
– ураження головного мозку (галюцинації, маячня, кома);
– ураження периферичної нервової системи (паралічі тощо).
Необхідно викликати «швидку»
Гострі симптоми харчового отруєння розвиваються за короткий проміжок часу. У медустанову негайно необхідно звертатися, якщо отруєння отримала дитина до 3 років, вагітна жінка та люди похилого віку.
Також, якщо температура тіла різко підскочила до 40 С, або отруєння викликано після вживання отруйних грибів і рослин.
Якщо діарея більше 10 разів на добу з кров’ю, постійне блювання, лихоманка, сильна наростаюча слабкість і загальне зневоднення організму (сухість слизових оболонок, зниження вироблення сечі, зниження маси тіла) – не варто відкладати дзвінок до лікаря, адже це може коштувати вам життя.

Перша допомога при харчовому отруєнні

1. Якщо симптоми у вас легкі, то перше, що потрібно зробити, це негайно промити шлунок чистою водою. Випити багато рідини та викликати блювоту. Таку процедуру необхідно повторити кілька разів, доки зі шлунка не почне виходити вода без домішок продуктів харчування.
2. Далі необхідно прийняти сорбенти, які допоможуть вивести з організму отруйні речовини.
3. Якщо блювота і пронос відсутні – необхідно прийняти проносні препарати, щоб токсини не вбиралися в організм.
4. Якщо вдалося промити шлунок і людині стає краще – важливо відновити водно-сольовий баланс в організмі та простежити за нормалізацією роботи шлунково-кишкового тракту завдяки легкій дієті.

Автор: Аксенова Мария