Корисні статті

Як виспатися восени при порушенні біоритмів організму

Восени майже кожна людина почувається млявою і втомленою. Трапляються випадки з проблемами зі сном саме тому, що організм ще не налаштувався на новий біоритм.
Бажано на ніч не їсти жирну та смажену їжу, не сидіти допізна за монітором комп’ютера, не налягати на бутерброди з хлібом із білого борошна.

Крім того, важливо досить свіжого повітря (наприклад, у тому ж метрополітені повітря хоч і тепліше, ніж на вулиці, але свіжим його можна назвати з натяжкою), а також варто частіше бувати на осінньому сонці, яке стимулює вироблення вітаміну D.

Найчастіше провітрюйте приміщення, намагайтеся організувати собі робоче місце біля великих вікон за денного світла, звівши до мінімуму перебування під штучним освітленням.

Крім дефіциту світла восени ми починаємо відчувати ще дефіцит тепла. Ви ніколи не помічали, що відразу після літа при температурі, скажімо +13-15, ми все ще ходимо в літніх босоніжках та легкій кофті, у той час як навесні за такої самої температури на нас, як правило, чоботи та пальто? Ми просто ментально ще не встигаємо змиритися з приходом холодів, по наїті одягаючи літні речі, через що, звичайно, промерзаємо. Організм хоче заповнити втрату тепла, викликаючи у нас непереборне бажання зігрітися та поспати. Тому по можливості намагайтеся завжди перебувати в теплі та одягатися за погодою.
Ще однією причиною недосипання восени може стати нестача вітамінів і, як наслідок, зниження імунітету.

Все це так, проте не всі вітаміни здатні накопичуватися в організмі — водорозчинні, наприклад, необхідно постійно заповнювати. Якщо цього не робити, не включати до раціону багаті корисними вітамінами та мікроелементами продукти, відбувається зниження імунітету, що провокує розвиток застуд та вірусних захворювань. Атака вірусів провокує бажання організму піти у сон та відновити сили, щоби боротися з ними. Звідси сонливість упродовж дня. Тому не забувайте і восени, і особливо взимку, налягати на цитрусові, свіжі овочеві салати, зелень, поки вона ще є на грядках.

І ще один важливий фактор – це стреси. Адже восени починається навчальний рік, багато хто йде до школи та до вузів. Щоб знизити психологічне навантаження від напливу нових відчуттів організм починає поводитися «сонно», виявляючи так психологічний захист: саме школярі та студенти часом серед тих, хто почувається восени як вичавлений лимон.

Автор: Аксенова Мария