Корисні статті

Вплив вейпу небезпечніший, ніж передбачалося

Сьогодні команда фахівців-лікарів із Державного Університету Огайо в США представили результати своєї нової роботи, присвяченої розгляду нових ризик-факторів систематичного та короткочасного вживання різних вейп-продуктів у контексті здоров’я дихальних шляхів.

Зокрема, робота в основному стосується саме розгляду короткочасного використання вейпу, оскільки вчені зуміли виявити експериментальним шляхом, що не тільки нікотин та різні ароматичні рідкі добавки можуть бути небезпечними у вейпі як такому – але й деякі аспекти формування вейпу загалом можуть стати причиною розвитку різних захворювань дихальних шляхів

Вчені встановили, що навіть ті види вейп-продуктів, які не містять нікотин та ароматичні добавки, все одно можуть бути вкрай небезпечними для дихальних шляхів, оскільки навіть у некурців, які споживали під час експерименту вейп протягом чотирьох тижнів, було помічено значно більшу кількість. запальних уражень у легенях.

Це було встановлено за допомогою бронхоскопії та вчені також зазначили, що пропіленовий глікол та гліцерин, які повсюдно використовуються у будь-яких вейп-продуктах, можуть стати досить помітними факторами ризику у розвитку запальних процесів у дихальних шляхах. А саме це і стає одним із побічних ефектів ракових розвитків, оскільки систематичні запалення в легенях та трахеї значно ускладнюють самоочищення, не кажучи вже про деякі фактори стороннього порядку. Таким чином, американські вчені знову вказують на небезпеку систематичного і навіть нетривалого споживання вейп-продукції будь-якого типу.

Варто зауважити, що аналогічні дослідження проводились і раніше, проте вони не давали настільки докладних результатів. Крім того, нове дослідження насамперед стосується впливу безнікотинових вейпів на легені тих, хто взагалі не палить ні тютюн, ні вейп, і, судячи з попередніх результатів, вплив таких пристроїв може бути значно небезпечнішим, ніж це прийнято вважати. Залишається лише чекати випуску наступних етапів експерименту.

Автор: Аксенова Мария