Корисні статті

Китайські медики про взаємозв’язок сну та інсульту

Медики встановили взаємозв’язок між тривалістю сну та ризиком виникнення інсульту.

Дані про це опублікували китайські вчені, які провели багаторічний експеримент і дійшли висновків, що такий взаємозв’язок існує.

Повідомляється, що в експерименті брали участь китайці у віці близько 62 років та у кількості 31 750 осіб. Перед експериментом проводилося обстеження кожного, а під час дослідження експерти складали проміжні звіти.

Стало відомо, що ті люди, які люблять вдень подрімати, більш схильні до ризику інсульту, ніж ті, хто висипався в нічний час. Так, любителі поспати вдень близько півтори години мали ризик інсульту на 25% вище, ніж «колеги», які виділяли на денний відпочинок не більше півгодини.

Також медикам вдалося встановити, що ті люди, які спали вночі більше 9 годин поспіль, теж мали підвищений ризик мозкового крововиливу. Проте випробувані, які спали довго і вдень, і вночі підвищували шанси «отримати інсульт» на 85% порівняно з тими, хто обходився меншою кількістю добового сну.

Такі дані отримано після аналізу стану піддослідних. Так, медики встановили, що 1557 людей з групи «сонь» протягом 6 років лікувалися від інсульту.

Проте медики заявили, що результати експерименту не є достатнім доказом того, що через тривалий сон виникає інсульт. Дані лише доводять, що існує певний взаємозв’язок між сном та ризиком мозкового крововиливу. Ймовірно, це пов’язано з тим, що у тих, хто любить довго поспати часто підвищений холестерин і є зайва вага, а це і є причиною інсульту.

Автор: Аксенова Мария