Корисні статті

Як правильно приймати антибіотики

Помилки, які здійснюються при прийомі антибіотиків, ведуть до того, що бактерії втрачають чутливість до активних лікарських інгредієнтів, і лікування не дає бажаного ефекту. Лікарі назвали п’ять грубих помилок, які здійснюються людьми при використанні цих препаратів.

Затребуваність в антибіотиках взимку зростає – їх прийом часто призначається для терапії типових сезонних патологій: інфекцій сечового міхура, слизової оболонки шлунка, а також гнійних бронхітів, пневмонії. Легенева інфекція, викликана новим китайським коронавірусом 2019-nCoV, також потребує лікування антибіотиками.

У зв’язку з цим лікарі попереджають: прийом антибіотиків має бути акуратним та продуманим. Ці засоби мають властивість порушувати звичний бактеріальний баланс кишкової флори, загрожує ослабленням імунітету, загальним нездужанням.

Фахівці назвали п’ять грубих помилок під час прийому антибіотиків.

Запивати водою. Засіб-антибіотик слід приймати зі склянкою води: завдяки рясній гідратації медикамент легше розчиняється. Також вода має найменший вплив на ліки. Кава, чай, молочні напої перешкоджають засвоєнню інгредієнтів, утворюють небажані поєднання з антибіотиками.

Нерегулярність прийому. Поширена груба помилка прийому антибіотиків. Суворе дотримання часових інтервалів забезпечує достатню кількість активного інгредієнта в організмі – це єдиний спосіб успішно боротися з бактеріями.

Що радять лікарі:
якщо антибіотик потрібно приймати один раз на день, це робиться в один і той же час;
прийом антибіотика двічі на день означає, що приймають його кожні 12:00, тричі на день – кожні 8:00.

Також важливий своєчасний прийом антибіотика:
«До їжі»–  за півгодини до години до їжі
«Під час їжі»  – безпосередньо за трапезою;
«Після їжі»–  через два години після їжі.

Раннє припинення прийому антибіотиків. Лікарі наголошують: за жодних обставин не можна припиняти прийом призначеного препарату самостійно або збільшувати дозу – це груба помилка, яка може коштувати здоров’я. Якщо при прийомі антибіотика виникають побічні ефекти, подальше використання має обговорюватися з фахівцем, що лікує. Це також потрібно зробити, якщо препарат не діє через два-три дні прийому.

Вживати антибіотики від респіраторних захворювань. Дуже груба помилка! Грип та застуда викликаються вірусами, і лікування цими медикаментами не має жодного сенсу. Вони використовуються лише за наявності бактеріального запалення.

Автор: Аксенова Мария