Нерафінована олія – це продукт, який одержують методом пресування або екстракції без глибокої обробки та очищення. Тому ця олія зберігає багато корисних речовин, у тому числі вітаміни, жирні кислоти та мінерали. А ще продукт має яскравий смак і насичений аромат. У статті розповідаємо про головні особливості нерафінованої олії.
Зміст:
Нерафіновану олію роблять без використання високих температур та хімічних реагентів. Основні етапи включають пресування (екстракцію) та мінімальну фільтрацію для видалення великих частинок. Такий метод дозволяє зберегти природні властивості сировини. В результаті готові нерафіновані олії містять:
Через високу концентрацію активних речовин і відсутність консервантів така олія має обмежений термін придатності: після відкриття пляшки її рекомендується зберігати в холодильнику і використовувати протягом 1–2 місяців.
Сьогодні у продажу є такі різновиди рослинної нерафінованої олії:
Нерафінована олія використовується переважно для холодних страв, тому що нагрівання руйнує корисні компоненти. Найчастіше продукт додають салати, каші, супи, під час приготування соусів і маринадів, а також готування різних страв на пару. Таке масло часто застосовують у косметології: для догляду за шкірою, волоссям, нігтями. Цей продукт глибоко живить і захищає шкіру від сухості, зміцнює волосся і нігтьові пластини, запобігаючи їх ламкості. А деякі види масел, наприклад лляне, використовують у побуті для догляду за дерев’яними меблями.