Ви коли-небудь замислювалися, чому природа зробила овочі та фрукти такими різнобарвними? А чи знаєте ви, що дуже часто достатньо одного погляду на продукт, щоб зрозуміти його користь для організму? Червоний колір зумовлений фітонутрієнтами — біологічно активними речовинами (каротиноїдами та флавоноїдами), що відіграють значну роль у підтримці здоров’я людини, профілактиці та лікуванні захворювань.
Зміст:
Найбільш поширений пігмент, який надає червоний або рожевий колір помідорам, кавунам, перцю, вишні, полуниці, буряку, — лікопен. Він належить до каротиноїдів — речовин, які рослини виробляють для захисту від сонця й окиснення. Найбільше лікопену в помідорах, кавунах, червоному грейпфруті, паприці й гуаві.
Це природний «воїн», який захищає наші клітини від пошкоджень. Він:
Дослідження показують, що лікопен знижує ризик раку простати, шлунку й легень.
Ця речовина краще засвоюється при додаванні рослинної олії та після термічної обробки. Як би це дивно не звучало, але томатний соус або салат з помідором корисніші ніж свіжий овоч. Добова доза — 10 мг (2–3 середні помідори або склянка томатного соку).
Треба відмітити, що каротиноїдів червоних відтінків доволі багато. Так у шкірці стиглих плодів іспанського перцю їх може бути до 100 штук. Найважливішими при цьому є капсорубін та капсантин, які мають схожу дію з лікопеном. Є дослідження, які доводять, що екстракт капсантина сприяє відновленню очей після негативної дії на зір сонця. Він допомагає боротися зі втомою очей, підвищує швидкість читання при синьому та білому світлі, знижує внутрішньоочний тиск.
Червоний – колір здоров’я
Це потужні антиоксиданти, що захищають клітини від пошкоджень, знижують ризик серцево-судинних захворювань і зміцнюють імунітет. Основні флавоноїди червоного кольору — антоціани. Їхня назва походить від грецьких слів anthos (квітка) і kyanos (синій). Але антоціани можуть надавати рослинним продуктам як синій, так і червоний колір. Річ у тому, що колір залежить від кислотності: у кислому середовищі антоціани червоні, у нейтральному — синьо-фіолетові, а у лужному — жовто-зелені. Червоний колір здебільш забезпечується наявністю трьох антоціанів та їх сумішами: ціанідин забарвлює яблука, вишні, малину, червону смородину; дельфінідин — гранат; пеларгонідин — суницю, плоди пасифлори; ціанідин з дельфінідином — апельсини. Наразі науковцям відомо понад 500 індивідуальних антоціанових сполук.
Антоціани синтезуються рослинами для захисту від дії ультрафіолетового світла. Вони поглинають червоний спектр та:
Антоціани чутливі до обробки. У свіжих ягодах їх значно більше, ніж у варених чи заморожених. При цьому втрата антоціанів при замороженні менше, ніж при дії високої температури. Добова доза — 50–100 мг.