Збалансоване харчування — один із ключових факторів підтримки здоров’я серцево-судинної системи. Бо саме через харчування людина отримує всі речовини, необхідні для роботи організму. Ми підготували вам список продуктів, які обов’язково мають входити в раціон кожного, хто піклується про здоров’я свого серця та судин.
Зміст:
Лосось, скумбрія, сардини, тунець багаті на омега-3 жирні кислоти, які:
Ті, хто не споживають достатньо риби, мають приймати риб’ячий жир або препарати, які містять омега-3.
Найкорисніші види горіхів для серця:
Щоб отримати широкий спектр поживних речовин та уникнути додаткового споживання солі й нездорових жирів, включайте у свій раціон різні види несолоних та не обсмажених горішків. Горіхи дуже корисні для серця та судин, але вживаючи їх не треба забувати про їх калорійність. Денна норма цих продуктів не має перевищувати 30 грамів.
У профілактиці серцево-судинних захворювань велику роль відіграють ягоди. Найбільше корисні:
Ягоди покращують функцію ендотелію, що знижує ризик утворення тромбів і покращує загальний стан судин. Завдяки високому вмісту калію та антиоксидантів, ці харчові продукти можуть сприяти зниженню артеріального тиску. Деякі ягоди, такі як чорниця та малина зменшують кількість «поганого» та підвищують рівень «хорошого» холестерину, запобігають утворенню холестеринових бляшок у судинах. Чорниця, полуниця, малина та інші ягоди — природне джерело антоціанів — антиоксидантів, які допомагають знижувати артеріальний тиск та зменшують запалення.
Цільнозернові продукти — це продукти, які містять всі частини зерна — зародок, ендосперм та оболонку. Вони можуть мати в своєму складі, овес, коричневий рис, пшеницю, жито, ячмінь, кіноа, гречку. Цільнозернові продукти — важливий елемент здорового харчування, особливо коли мова йде про підтримку здоров’я серця.
Включення їх до раціону дозволяє:
Щоб покращити роботу серцево-судинної системи, замість білого хліба і очищених круп обирайте цільнозерновий хліб, коричневий рис, овес та інші цільнозернові продукти. Готуйте на сніданок каші з вівсянки або кіноа, додавайте цільнозернові крупи до супів і салатів.
Темний шоколад не тільки задовольняє наші смакові рецептори, а й може вплинути на здоров’я серця. Він містить флавоноїди, які є потужними антиоксидантами, що допомагають боротися з окислювальним стресом і знижують ризик пошкодження клітин та судин. Флавоноїди у темному шоколаді сприяють розширенню кровоносних судин, покращують кровообіг та нормалізують артеріальний тиск. Дослідження показали, що вживання темного шоколаду може знизити рівень поганого, підвищити рівень хорошого холестерину, покращити чутливість до інсуліну та зменшити запалення тканин серця та судин.
Для отримання максимальної користі:
Серед продуктів, корисних для серця, особливе місце займає зелений чай. Він містить катехіни — потужні антиоксиданти, що запобігають утворенню вільних радикалів. Доведено, що регулярне вживання зеленого чаю може покращити кровообіг та ліпідну формулу крові, знизить артеріальний тиск та рівень запальних маркерів. Цей напій збільшує чутливість клітин до інсуліну, прискорює метаболізм та процес спалювання жирів. Все це знижує навантаження на серцевий м’яз та запобігає розвитку хвороб судин.
Для отримання максимальної кількості корисних речовин обирайте високоякісний листовий зелений чай без добавок і ароматизаторів. Заварюйте його при температурі води 80-85°C. Пийте 2-3 чашки на день. Пам’ятайте, що надмірне вживання може призвести до побічних ефектів: безсонню або подразненню шлунка. Уникайте додавання цукру або підсолоджувачів.
До продуктів, корисних для серця, відносяться також оливкова олія першого віджиму (багата на мононенасичені жири та антиоксиданти), шпинат, капуста, броколі, помідори, морква та інші овочі.