У медуніверситеті Запоріжжя студентів змушують виходити на офлайн навчання

У Запорізькому державному медичному університеті студентів, що навчаються на магістрів, змушують виходити на офлайн навчання від 26 лютого. Цікаво, що цю інформацію повідомили не на офіційному сайті і не у деканатах, а куратори груп на онлайн-зустрічах. 

Ігнорувати це студенти не мають можливості, адже була поставлена умова: не з’являєшся на очне навчання – не отримаєш диплом, та й взагалі відрахують посеред учбового року. І не має значення, на окупованій людина території чи тимчасово виїхала з країни. Самі ж заручники ситуації кажуть, що укриття навчального закладу розраховані приблизно на 200 людей.

У мережі є відео з онлайн-зустрічі, що було опубліковано одним із студентів магістратури. У ньому чітко чути, як викладачка сказала, що зовсім не має значення, де знаходиться студент у поточний момент. Частина зі студентів виїхали за кордон, а деякі взагалі знаходяться на окупованій території. Проте для керівництва ЗДМУ це не має значення: рішення прийняте і всі мають з’являтися на пари офлайн.

Варто наголосити, що у нормах Міністерства освіти і науки України «Щодо особливостей організації навчального року 2022/23» прописано, що в ситуації, коли навчальний заклад видає своїм студентам такі розпорядження, то перш за все саме керівництво несе відповідальність за безпеку всіх, хто знаходиться у стінах цього закладу під час воєнного стану у країні. 

Але на відео куратор групи, якому дали відповідні повноваження донести до аудиторії нову інформацію щодо відвідувань занять, на питання від студентів щодо їх безпеки каже, що самі студенти будуть за неї відповідати. Звичайно, студенти були вкрай обурені таким перебігом подій і ситуація швидко набула розголосу у соцмережах.

Пресс-служба ЗДМУ на офіційній сторінці Фейсбук прокоментувала скандал наступним чином: заяви про те, що студентів дійсно змушують виходити на офлайн навчання не було, а лише опитування для формування груп та розкладу бажаючих навчатися офлайн. Але куратори формулюють інформацію по-іншому: «…До усіх деканатів ЗДМУ телефонують студенти та їх батьки з питаннями, чи можна продовжити навчання в аудиторному форматі. При цьому наголошується, що більшість медичних університетів України, а також Сумський медичний інститут, який знаходиться у прифронтовій зоні, ведуть заняття в аудиторіях». 

Куратори та пресс-служба ЗДМУ наполягають, що університет має достатньо умов для забезпечення офлайн навчання без загрози життю та здоров’ю студентів. Останні ж впевнені, що у ЗДМУ може одночасно переховуватись від небезпеки лише біля 200 людей.

Автор: Кирилл Мартынов

Зараз обговорюють

Читайте також