Ендокринологи назвали ТОП-3 помилок у сніданку при схудненні
На що тільки не йде людина, яка мріє схуднути: дієти, різке обмеження кількості їжі, важкі фізичні навантаження, таблетки з сумнівним вмістом і т. д. і т. п. Однак три досить поширених помилки при приготуванні сніданків можуть звести всі зусилля нанівець .
Ендокринологи настійно не рекомендують людям, які бажають знизити вагу, вживати вранці:
- Фруктові смузі та фреші. Ці напої з 3-4 фруктів майже не містять клітковини, зате багаті на фруктозу (фруктовий цукор). Фруктоза дуже швидко засвоюється і дає різкий стрибок цукру крові та великий інсуліновий відгук. Надлишок інсуліну перенасичує клітини глюкозою, що змушує організм переводити глюкозу в жири. Після прийому смузі і фреша натще ми з вами не худнемо, а накопичуємо жирок. Якщо ж ви любите фрукти, то вживати їх краще цілком, у невеликій кількості і тільки після їди, що містить багато білка або клітковини.
- Вівсянку з фруктами. Так, такий сніданок дуже корисний для шлунково-кишкового тракту. Однак він несе в собі вуглеводну бомбу, яка забезпечить стрибок в крові цукру та інсуліну. А це, як ми вже з’ясували вище, закінчиться новими жировими відкладеннями. Вівсянка з фруктами — ідеальний сніданок для дітей, підлітків, людей з фізичною працею, а не для тих, хто хоче схуднути.
- Каву з десертом. Чашка кави з ранку без добавок прискорює енергообмін. А ось десерти — вуглеводи, що швидко розпадаються до глюкози. Вони сприяють набору, а не зниженню ваги. Особливо шкідлива кава з десертами з додаванням білого борошна та цукру людям з порушеннями вуглеводного обміну – інсулінорезистентністю та переддіабетом. Їм або потрібно вибирати десерти на безпечних цукрозамінниках, або обходитися без солодощів.
Які сніданки допоможуть схуднути
Найкращим вибором на ранковий прийом їжі можуть стати страви, що містять білок, овочі та невелику кількість повільних вуглеводів. Як білок на сніданок найбільше підходять яйця, курочка, слабосолона риба. Повільні вуглеводи – невеликий фрукт, пара шматочків сірого хліба, трохи каші з бурого рису, овочі та, звичайно ж, зелень.