Обережно — ботулізм! В Запоріжжі від отруєння померла людина

Як повідомив пресцентр Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб, за останній тиждень в місті було виявлено 2 випадки ботулізму. В одному з них хворобу викликало вживання в їжу в’яленого ляща. Непатрана риба розповсюджувалась через торговельну мережу Запоріжжя.

Що стало причиною другого випадку поки що невідомо. На жаль, людина померла. Зараз триває епідеміологічне розслідування.

Нагадуємо, ботулізм -— це рідкісне, але дуже серйозне захворювання, викликане токсином, що виробляється бактерією Clostridium botulinum. Цей токсин є одним із найсильніших отрут, отруєння ним може призвести до тяжких паралічів і навіть смерті.

Найчастіше зустрічається харчова форма ботулізму, коли ботулотоксин утворюється у продуктах, які оброблені неналежним чином чи зберігалися в анаеробних (безкисневих) умовах. Це можуть бути:

  • овочеві консерви (особливо зелені боби, буряк, кукурудза, шпинат);
  • м’ясні та рибні продукти домашнього виготовлення (ковбаси, в’ялене й копчене м’ясо чи риба);
  • риба та морепродукти;
  • домашні маринади;
  • консервовані фрукти та овочі;
  • домашні кисломолочні продукти, такі як сир та йогурт;
  • продукти, які пройшли недостатню термообробку, а потім були герметично запаковані.

Перші прояви ботулізму можуть з’являтися через кілька годин або днів після потрапляння токсину в організм. У людини виникає:

  • слабкість та втома;
  • запаморочення;
  • двоїння в очах або нечіткість зору;
  • сухість у роті;
  • проблеми з ковтанням та вимовою слів;
  • нудота та блювання;
  • діарея або запор;
  • болі у животі.
  • м’язова слабкість, що починається з плечей та спускається до ніг

У важких випадках може виникнути параліч м’язів кінцівок, лиця, шиї, дихальних шляхів.

Щоб запобігти отруєнню:

  1. Дотримуйтесь правильних методів консервування, включаючи стерилізацію банок та продуктів при високих температурах.
  2. Підвищуйте кислотність продуктів (додавайте оцет або лимонну кислоту), що зменшує ризик розвитку Clostridium botulinum.
  3. Не порушуйте правила зберігання продуктів.
  4. Уникайте вживання продуктів із здутими кришками або з підозрілим запахом чи зовнішнім виглядом.

Ваше життя — у ваших руках! При підозрі на ботулізм негайно викличте швидку!

 

 

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також