Продукти, які допомагають знизити ризик розвитку карієсу

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 60-90% школярів та майже 100% дорослого населення світу мають карієс. Головна причина хвороби — бактерії, що внаслідок життєдіяльності утворюють кислоти, які руйнують зубну емаль. Під їхньою дією на зубній поверхні утворюються плями, а потім і дірки. Згодом дегенеративний процес може повністю знищити зуб.

Щоб запобігти карієсу, стоматологи рекомендують регулярне чищення зубів (не менше двох разів на день), використання зубної нитки, профілактичні огляди не рідше двох разів на рік. Величезну роль грає правильне харчування.

Зменшенню ризику розвитку карієсу сприяють:

  • Фрукти та овочі. Вони містять вітаміни та мінерали, які допомагають зміцнити зубну емаль. Особливо корисні червоні фрукти та овочі, які мають у своєму складі антиоксиданти. Включайте до раціону яблука, моркву, червоний перець.
  • Молоко, йогурт, сир. Вони багаті на кальцій і фосфор, які необхідні для здоров’я зубів. До того ж, ці продукти сприяють нейтралізації кислот, що ушкоджують емаль.
  • Зелений чай. Він містить поліфеноли, що допомагають боротися з бактеріями в ротовій порожнині і зміцнюють захисну оболонку зубів.
  • Мигдаль, фундук, горіхи. У їхньому складі — вітамін D та кальцій.
  • Цільнозернові продукти, багаті на клітковину, що сприяє зменшенню кількості бактерій у порожнині рота.

Бажаєте, щоб ваші зуби були здорові — обмежте споживання солодких і кислих продуктів, що руйнують зубну емаль.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також