Ліки від гіпертонії можуть запобігти епілепсії

Результати дослідження , опубліковані 17 червня в JAMA Neurology, свідчить про те, що інгібітори рецепторів ангіотензину можуть запобігти появі епілепсії у людей, які відносяться до групи ризику розвитку цієї хвороби. У тому числи — людей похилого віку, що перенесли інсульт. Це досить важливе відкриття, оскільки наразі у нас немає ліків, які б запобігали епілепсії.

Вперше про здатність одного типу гіпотензивних ліків зменшувати запалення та припиняти напади епілепсії заговорили декілька років тому. Особливо цікавою їх дія була для запобігання судом, що виникають після інсульту або черепно-мозкових травм, оскільки ці судоми в обох випадках зумовлені запаленням мозку. Ефективність блокаторів рецепторів ангіотензину для профілактики розвитку епілепсії було підтверджено у 2022 році дослідженням, яке проводилось у Німеччині. У ньому брали участь понад 160 000 осіб.

Для нового дослідження доктор медичних наук, професор неврології та нейронаук Кімфорд Меадор і його колеги з Університету Род-Айленда звернулися до національної бази даних США, яка містить інформацію про претензії на медичне обслуговування від понад 20 мільйонів американців. Науковці зосередили свій інтерес на 2,2 мільйонах дорослих, у яких був діагностовано гіпертонія та епілепсія. Усі хворі приймали принаймні один препарат від високого кров’яного тиску.

Після аналізу даних виявилося, що люди, які приймали блокатори рецепторів ангіотензину, мали на 20-30% нижчий ризик розвитку епілепсії порівняно з людьми, які приймали інші ліки від артеріального тиску.  При цьому найсильніший ефект мав один конкретний інгібітор — лозартан. Але на думку дослідників для підтвердження цього факту та подальших змін рекомендації щодо лікування гіпертонії у людей, що перенесли інсульт, потрібна додаткова робота.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також