На вулицях Запоріжжя тримається запах гару: у чому причина та як мінімізувати шкоду здоров’ю

У повітрі міста шириться неприємний запах. Людям буквально нічим дихати. Запорізький обласний ЦКПХ наразі проводить моніторингові дослідження якості атмосферного повітря. А от фахівці міської ради бачать причину запаху гарі в численних  пожежах, які спалахують в екосистемах. Так, лише за минулу добу в Запорізькому, Василівському та Пологівському районах було зафіксовано 22 пожежі. Серед них — займання сухої трави на площі в 1,5 га та пожежі в плавнях Дніпра.

Пам’ятаймо, що задимлене повітря на вулиці може бути небезпечним для здоров’я, особливо для людей із захворюваннями дихальної системи, дітей та літніх людей. Щоб запобігти ускладненням:

  1. Якщо у вас є така можливість, не виходьте на вулицю. Щільно зачиніть вікна та двері приміщень, де знаходитесь.
  2. Щоб мінімізувати проникнення диму до приміщення, закрийте вентиляційні отвори та щілини вікон і дверей мокрими ганчірками.
  3. Якщо ви вимушені бути на вулиці, вдягніть маску з HEPA-фільтром та обмежте фізичну активність на відкритому повітрі,
  4. Дим може призвести до зневоднення, тому пийте більше води.
  5. Якщо у вас виникли труднощі з диханням, кашель, головний біль або інші симптоми, зверніться до лікаря.
  6. Люди із захворюваннями дихальної системи (астма, хроніічне обструктивне захворювання легень тощо), обов’язково майте при собі ліки, які буди призначені лікарем для усунення проблем з диханням.

Дотримуючись цих порад, ви зможете зменшити вплив задимленого повітря на своє здоров’я і забезпечити собі більший комфорт у складних умовах.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також